Afføringsmidler mod forstoppelse

Oplever du træg eller hård mave, kan afføringsmidler være en hjælp til at sætte gang i fordøjelsen eller få tarmen tømt. Afføringsmidler anvendes også før kikkertundersøgelser i endetarmen.

Afføringsmidler findes i flere typer, som virker på forskellige måder: Nogle blødgør afføringen og gør den lettere at komme af med, imens andre stimulerer tarmens bevægelser for at fremme tarmtømningen. Her kan du læse om de forskellige typer og deres virkning, samt hvordan du vælger det rette afføringsmiddel til dine behov.

 

Hvordan virker afføringsmidler?

Selvom forstoppelse ofte kan afhjælpes ved at drikke rigeligt væske, spise fiberrig mad og dyrke motion, er det ikke altid nok. Nogle gange kan der være behov for et afføringsmiddel.

Afføringsmidler kan have tre forskellige virkningsmekanismer:

  • Osmotisk: Denne type afføringsmidler virker ved at trække væske ind i tarmen, så afføringen blødgøres.
  • Stimulerende: Stimulerende afføringsmidler sætter gang i tarmens bevægelser, så det bliver nemmere for afføringen at passere.
  • Blødgørende: Blødgørende midler gør afføringen lettere at komme af med.

 

Hvilke typer afføringsmidler findes der?

Der er findes tre hovedtyper af afføringsmidler, som har forskellige virkningsmekanismer og måder, de anvendes på.

  • Osmotiske afføringsmidler: Osmotiske afføringsmidler virker ved at trække væske ind i tarmen, som blødgør den hårde afføring. Disse afføringsmidler kan både fås som opløsning og tabletter. Eksempler på osmotiske afføringsmidler er Lactulose Orifarm, Movicol og Magnesia, som alle fås i håndkøb på apoteket. Ved brug af osmotiske afføringsmidler bør du sørge for at drikke rigeligt med væske.
  • Peristaltikfremmende afføringsmidler: Peristaltikfremmende afføringsmidler har en stimulerende virkningsmekanisme. Afføringsmidlet stimulerer tyktarmens muskler, så tarmens indhold sættes i bevægelse. Eksempler på peristaltikfremmende afføringsmidler er Dulcolax med indholdsstoffet bisacodyl, eller Laxoberal, der indeholder natriumpicosulfat. Der findes også andre peristaltikfremmende afføringsmidler med enten bisacodyl eller natriumpicosulfat.
  • Afføringsmidler til lokal brug i endetarmen: Disse midler virker ved at blødgøre afføringen og stimulere tarmens nerveender, hvilket fremmer afføringsrefleksen. De anvendes ofte før medicinske undersøgelser, som f.eks. rektoskopi, hvor det er nødvendigt med en tom tarm. Typisk består disse afføringsmidler af lavementer, der anvendes direkte i endetarmen. Rektalvæskerne Microlax og Klyx er eksempler på produkter, der virker hurtigt og effektivt til at tømme tarmen forud for undersøgelser.

Er du i tvivl om, hvilken type afføringsmiddel du skal anvende, bør du kontakte din læge eller vores faguddannede apotekspersonale for rådgivning.

Find hele vores udvalg af afføringsmidler her.

 

Hvor hurtigt virker afføringsmidler?

De forskellige afføringsmidler virker ikke lige hurtigt. Effekten af osmotiske midler (f.eks. Lactulose og Movicol) ses efter cirka 6-8 timer. Stimulerende midler (f.eks. Dulcolax, Toilax og Laxoberal) virker også først efter flere timer. Typisk går der 6-12 timer, før effekten indtræffer. Disse midler kan tages om aftenen, så de virker morgenen efter.

Afføringsmidler til lokal brug i endetarmen virker allerede efter 5-20 minutter. Derfor anbefaler vi, at du opholder dig i nærheden af toilettet, når du anvender denne type. De tages typisk om morgenen eller formiddagen. Vær opmærksom på, at hurtigtvirkende afføringsmidler kun anbefales til tarmtømning inden undersøgelser eller fødsel og ikke bør anvendes regelmæssigt.

Læs altid indlægssedlen, før du anvender lægemidler.

 

Er afføringsmidler farlige?

Det frarådes at anvende afføringsmidler i længere perioder ad gangen, medmindre det er efter aftale med din læge. Daglig brug af et kraftigt afføringsmiddel øger risikoen for bivirkninger og afhængighed. Især stimulerende midler kan forstyrre tarmens naturlige bevægelser ved langvarig brug eller overforbrug.

Der er desuden risiko for at påvirke kroppens væske- og saltbalance, når man bruger afføringsmidler. Ubalancen i kroppens væske vil oftest ske ved brug af osmotiske afføringsmidler, der virker ved at trække ekstra væske ind i tarmene. Dermed mindskes mængden af væske i resten af kroppen, hvilket skaber en ubalance. I denne situation er det vigtigt at drikke rigeligt med vand.

 

Hvilket afføringsmiddel skal jeg vælge?

Som tommelfingerregel bør man kun anvende ét afføringsmiddel fra hver af de tre grupper. Vi anbefaler dog, at du starter med at drikke meget væske, være aktiv og spise fiberigt. Er dette ikke tilstrækkeligt, bør du vælge et peristaltikfremmende afføringsmiddel, hvis du oplever akut forstoppelse. Det kan f.eks. være Dulcolax, som sætter gang i tarmens bevægelser. Denne type afføringsmiddel er god til rejser, hvor den anderledes hverdag og kost kan give forstoppelse.

Få gode råd om forebyggelse og behandling af rejsemave her.

Hvis du derimod oplever kronisk forstoppelse, hvor du i en længere periode føler, at du ikke får tømt tarmen fuldstændigt ved toiletbesøg anbefaler vi i stedet et osmotisk afføringsmiddel som f.eks. Magnesia eller Movicol.  

Hvis du lider af kronisk forstoppelse, vil vi altid anbefale dig at kontakte din læge, så i sammen kan udelukke eventuelle årsager til forstoppelsen og finde den bedste behandling til dig. I visse situationer, hvor f.eks. bagvedliggende sygdom eller livslang medicin er årsagen til forstoppelse, kan din læge søge om enkelttilskud til en lang række af afføringsmidler, så det bliver billigere for dig på sigt.   

 

Afføringsmiddel til børn

De samme gode råd om varieret kost gives, hvis et barn oplever forstoppelse. Men der kan også være brug for afføringsmidler til børn. Her bruger man typisk et osmotisk afføringsmiddel, der blødgør afføringen. Eksempelvis Movicol JuniorVed forstoppelse hos børn bør du altid kontakte lægen før brug af afføringsmidler.

 

Særlige hensyn ved brug af afføringsmidler

  • Er du gravid, har en kronisk sygdom eller lider af en spiseforstyrrelse, bør du kontakte lægen inden brug eller helt undgå brug af afføringsmidler.
  • Lavementer til direkte brug i tarmen er ikke egnede, hvis du har betændelse i tarmen eller oplever smerter i tarmen.
  • Hvis du har behov for afføringsmidler i en længere periode, bør du altid kontakte din læge. 
  • Læs altid indlægssedlen for at sikre, du bruger et afføringsmiddel korrekt og overholder doseringen.

Bliv klogere på forstoppelse under graviditet her.

 

Få personlig rådgivning på Webapoteket

Har du spørgsmål til afføringsmidler, og hvordan man forebygger forstoppelse? Husk, at du altid er velkommen til at kontakte vores farmakonomer og farmaceuter, som sidder klar med gode råd til at få gang i maven.

 

Læs mere om forstoppelse her.

 

 

Af farmaceut Stine H., januar 2025