Sådan undgår du blødende tandkød

Blødende tandkød er ikke bare en gene – det kan være et tidligt tegn på tandkødssygdomme som tandkødsbetændelse (gingivitis) og parodontose. Der er heldigvis meget du selv kan gøre, for at komme blødende tandkød til livs, inden det udvikler sig.

I denne artikel kan du læse om de mest almindelige årsager til blødende tandkød og få viden om tidlige advarselssignaler. Vi guider dig gennem de bedste metoder til forebyggelse og behandling.

 

Årsager til blødende tandkød

Almindelige årsager til blødende tandkød:

  • Ophobning af plak langs tandkødsranden
  • Tandkødsbetændelse
  • Hormonelle forandringer
  • Visse typer medicin, f.eks. blodfortyndere
  • For hård tandbørste og/eller for hård tandbørstning
  • Brug af tobak

Blødende tandkød skyldes ofte mangelfuld mundhygiejne, hvor plak og tandsten har fået lov at ophobe sig langs tandkødsranden. Plak er en blød, klæbrig, gullig eller farveløs film af bakterier. Bakteriefilmen dannes på tænder og tandkød som følge af den mad og de drikke, vi indtager i dagens løb. Bakterierne næres især af søde sager og syreholdige drikke.

Plakophobning kan føre til tandkødsbetændelse (gingivitis), som er en kronisk betændelse i tandkødet omkring tænderne. Paradentose udvikler sig over tid og starter ofte som tandkødsbetændelse. Derfor er det vigtigt at tage et signal som blødende tandkød alvorligt og få etableret en mere grundig mundhygiejne. Det handler nemlig i bund og grund om at få renset plakken af tænderne.

Hormonelle forandringer i kroppen kan påvirke din mundsundhed og dermed også føre til blødende tandkød. Især under graviditet, menstruation eller overgangsalder oplever mange kvinder forandringer i hormonniveauet, der kan gøre tandkødet mere følsomt og modtageligt for betændelse.

Rygning eller brug af tyggetobak kan desuden øge risikoen for tandkødsproblemer, herunder blødning.

 

Forebyggelse og daglig pleje

Behandling af blødende tandkød involverer normalt at forbedre mundhygiejnen, herunder regelmæssig tandbørstning, brug af tandtråd og mundskyllevand samt at besøge tandlægen regelmæssigt for professionel rengøring og behandling. I mere alvorlige tilfælde kan tandlægen anbefale yderligere behandlinger for at løse tandkødsproblemet.

 

Korrekt børstningsteknik:

  • 2x2x2 metoden: 2 cm fluortandpasta, i 2 minutter, 2 gange daglig.
  • Vælg den rette tandbørste: En blød tandbørste med et lille hoved er ideel for de fleste, da det letter adgangen til alle områder i munden.
  • Rigtig vinkel: Hold tandbørsten i en 45-graders vinkel mod tandkødet. Dette hjælper med at nå plakken, der samler sig ved tandkødsranden.
  • Blide bevægelser: Brug korte, blide strøg, og fokuser på få tænder ad gangen. Vær særlig opmærksom på de steder, hvor plak let ophober sig: bagsiden af de forreste tænder, tyggefladerne og langs tandkødsranden.

Til blødende tandkød anbefaler vi f.eks. Curaprox tandbørster. Se hele vores udvalg af tandbørster her og tandpasta her.

Brug en fluor-tandpasta. F.eks Parodontax, som er specielt udviklet til at forebygge blødende tandkød.

Du kan læse mere om fluor i tandpasta her >>

 

Effektiv brug af tandtråd:

  • Længde: Brug en cirka 40 cm lang tandtrådsstrimmel, og vikl det meste omkring hver af dine langefingre, efterlad en kort del til selve rengøringen.
  • Blid indføring: Før forsigtigt tandtråden mellem tænderne ved hjælp af en zigzag-bevægelse. Pas på ikke at skubbe for hårdt mod tandkødet, som kan blive skadet.
  • Rengør med omhu: Hold tandtråden stramt mod tanden og bevæg den op og ned langs tandens overflade og under tandkødsranden.

Prøv f.eks. GUM Twisted Floss tandtråd.

Se hele vores udvalg af tandtråd her >>

 

 Sådan anvender du en mellemrumsbørste:

  • Vælg de rigtige produkter: Vælg et produkt, der nemt kan komme til i mellemrummene mellem dine tænder. Det kan være, at du skal købe mellemrumsbørster i flere forskellige størrelser til forskellige dele af munden (f.eks. større mellem kindtænderne og mindre mellem fortænderne).
  • Rens forsigtig mellem tænderne: Indfør forsigtigt børsten mellem tænderne, og kør den frem og tilbage ca. 2-3 gange. Ved rensning mellem kindtænderne kan det være godt at børste både indefra og udefra. Anvend mellemrumsbørsten mindst én gang om dagen før din almindelige tandbørstning.
  • Fokusér på de områder, der er svære at nå: Børst hvert mellemrum mellem tænderne i hele munden. Vær særligt opmærksom på de områder, der er svære at nå.

GUM Soft-Picks er tandstikker med bløde gummispidser, som effektivt renser mellem tænderne.

Se hele vores udvalg af mellemrumsbørster her >>

 

Klorhexidin for ekstra rens til blødende tandkød

Klorhexidin har en effektiv antibakteriel virkning, hvilket især er nyttigt for personer, der døjer med blødende tandkød. Derfor kan mundskyl og andre mundhygiejneprodukter med klorhexidin være en hjælp, hvis ovenstående råd om tandbørstning og tandtråd ikke har en tilstrækkelig effekt.

Man kan supplere med mundskyl ved behov eller dentalgel med klorhexidin i korte perioder. Gel med klorhexidin kan eventuelt kommes på en mellemrumsbørste.

Serien Gum Paroex med klorhexidin er udviklet specielt til tandkødsproblemer. Misfarvning i forbindelse med brug af klorhexidin kan fjernes med tandpasta med whitening-effekt.

 

Behandling af blødende tandkød

Hvis blødende tandkød skyldes tandkødsbetændelse (gingivitis), er målet at reducere betændelsen, fjerne plak og forhindre fremtidige tandkødsproblemer. Nogle af de almindelige behandlinger, tandlæger anvender til at håndtere gingivitis, inkluderer:
  • Professionel tandrensning: En grundig tandrensning udført af en tandlæge eller dental tandplejer er afgørende for at fjerne ophobet plak og tandsten, der kan forårsage tandkødsbetændelse. Dette indebærer også polering af tænderne for at fjerne overfladisk plak og pletter.
  • Behandling af underliggende tandproblemer: Hvis gingivitis skyldes underliggende tandproblemer som dårligt tilpassede fyldninger eller kroner, kan tandlægen anbefale at rette disse problemer for at forhindre fremtidig tandkødsirritation.
  • Rodbehandling: Hvis tandkødsbetændelsen har udviklet sig til mere alvorlig parodontitis, kan tandlægen udføre en rodbehandling for at fjerne bakterier fra rødderne og rengøre dybere pocher omkring tænderne.

 

Hvornår skal du opsøge din tandlæge?

Det er vigtigt at søge professionel hjælp ved tandkødsbetændelse. Hvis du oplever tegn på tandkødsproblemer, der ikke forbedres ved intensiveret mundhygiejne derhjemme.

Du bør søge hjælp fra en tandlæge i følgende tilfælde:

  • Vedvarende blødning: Hvis dit tandkød bløder regelmæssigt, især når du børster eller bruger tandtråd.

  • Hævet eller ømt tandkød: Hvis dit tandkød er hævet, ømt eller følsomt.

  • Rødmen eller ændringer i farven på tandkødet: Hvis du bemærker unormal rødme eller ændringer i farven på dit tandkød.

  • Dårlig ånde: Kronisk dårlig ånde (halitosis) kan også være forbundet med tandkødsproblemer, især hvis det skyldes ophobning af bakterier i munden på grund af tandkødsbetændelse.

  • Løse tænder: Gingivitis kan føre til tab af tandstøtte, hvilket kan resultere i løse tænder.

  • Tandkød, der trækker sig tilbage: Hvis dit tandkød trækker sig tilbage fra tænderne og afslører mere af tandens rod, kan det være et tegn på mere alvorlig tandkødsbetændelse, såsom parodontitis.

En tandlæge kan evaluere din mund og tandkød, stille en diagnose og anbefale den passende behandling for at løse problemet og forhindre yderligere komplikationer.

 

 

Af farmakonom Anne B, maj 2024