Behandling og lindring af hæmorider

Hæmorider er en temmelig hyppig lidelse. Det anføres flere steder i litteraturen, at over halvdelen af alle danskere over 50 år døjer med lidelsen.

 

Hvem får hæmorider?

Hæmorider opstår, når slimhinden i endetarmen og venernes vægge bliver skrøbelige. Det øgede tryk i bugen, der opstår, når man eksempelvis løfter tunge ting, har forstoppelse, er gravid eller er overvægtig, bevirker, at slimhinde og blodkar ”buler ud”. Og dette kan ske både indenfor endetarmsåbningen eller udenfor. Ikke sjældent glider ”bulen” ved de indvendige hæmorider ud gennem endetarmsåbningen ved toiletbesøg. Der er større risiko for at udvikle hæmorider, hvis man har stillesiddende arbejde som f.eks. kontor- og chaufførarbejde.

 

Hvordan opdages hæmorider?

Hæmorider opdages ofte først ved opstået svien, kløe eller smerte fra endetarmsområdet. Ofte forekommer svag blødning i forbindelse med toiletbesøg. Enkelte opdager hæmorider ved, at der under toiletbesøg sprænger et blodkar, som kan forårsage en kraftigere blødning, der viser sig som blod i toiletkummen. Dette ser dog ofte meget voldsommere ud, end tilfældet er, da blodet selvfølgelig er fortyndet med vandet i kummen. Det er vigtigt at understrege, at hæmorider er godartede, men at lægen altid skal kontaktes ved mistanke, da også andre tarmsygdomme, der er mere alvorlige, kan bevirke bl.a. blødning fra endetarmen.

Symptomer på hæmorider:

  • Svie, kløe og/eller smerte ved endetarmsområdet
  • Svag blødning i forbindelse med toiletbesøg
  • Sjældnere: Kraftigere blødning ved toiletbesøg forårsaget af et sprængt blodkar

 

Hvad undersøger lægen?

Ved mistanke om hæmorider, føler lægen ofte efter med en finger, på eller lige indenfor endetarmsåbningen ofte efterfulgt af en såkaldt anorektoskopi som er en undersøgelse af den nederste del af tarmen. Eventuelt vil lægen også foretage en såkaldt sigmoideskopi, en undersøgelse lidt højere op i tarmen, for at udelukke tilstedeværelse af en eller flere polypper, tarmbetændelse og også for at udelukke eventuel tarmkræft. Disse kikkertundersøgelser foretages således kun for at være på den sikre side. Og selv om de kan føles ubehagelige, så er det som altid vigtigt, at lægen stiller den rigtige diagnose.

 

Hvordan kan hæmorider behandles?

Øg indtaget af fibre
Gener fra små, men dog generende, hæmorider kan ofte lindres blot ved at øge indtaget af fibre. Fibre fås ved at spise mere frugt, groft brød, rugbrød, havregrød og andre fiberholdige fødevarer. Det kan være en god idé eventuelt at kombinere med indtagelse af et fiberprodukt, som hjælper mod træg mave. Da øget indtagelse af fibre over længere tid ofte som ”sidevirkning” vil medvirke en vægtnedsættelse, er dette også med til at hjælpe på problemet.

Afføringsmidler mod akut forstoppelse
Er hæmoriden opstået som følge af mere akut forstoppelse, kan generne lindres effektivt, ofte dog kun kortvarigt, ved at tage et af de almindelige afføringsmidler. De er effektive til at sætte maven i gang og giver ofte hurtig lindring de første døgn.

Motion og masser af væske
Ud over fiberrig kost er det vigtigt at holde maven i gang med tilstrækkelig motion og indtagelse af mere væske. Indtager du ekstra mange fibre i kosten eller som tilskud, er væskeindtagelse endnu mere vigtigt. Fibre i form af tabletter, granulat eller pulver kræver mindst 1 stort glas vand ekstra pr. dosis. Når fibre udvider sig i tarmen, kræver det ekstra vand. Hvis du ikke indtager nok væske, vil fiberen suge den nødvendige væske fra tarmindholdet, og dette vil udtørre både tarmindhold og din krop.

Lindring af kløe og svie
Generende kløe og svien kan lindres med bedøvende cremer som Xylocain. En god virkning opnås ved at bruge f.eks. Hæmorex, Cosborg Rect eller AC3 comfort.

Behandling med lægemidler
Venoruton er et håndkøbslægemiddel, der kan anvendes til behandling af hæmorider. Kapslerne indeholder en stofgruppe, de såkaldte ”rutosider”, der gør væggen i venerne stærkere, så de ikke er tilbøjelige til at bule ud.
I forbindelse med lægens undersøgelse og fastlæggelse af diagnose, vil lægen ofte tilbyde at skrive en recept på en lokalvirkende creme eller nogle stikpiller til indføring i endetarmen. Nogle læger anbefaler imidlertid også receptpligtige kapsler med et stof, der virker som Venoruton ved at styrke væggen i karrene.

 

God hygiejne er vigtig

Grundig og alligevel nænsom rengøring efter toiletbesøg klares med blødt toiletpapir, eventuelt kombineret med intimvaskeservietter f.eks. A-Wipes ligesom Danatekt Rensecreme, ACO Intimate Care eller blot Apotekets Mandelolie påført lidt toiletpapir blidt og effektivt renser omkring endetarmsåbningen, når der er smerter i forbindelse med aftørring efter toiletbesøg.

 

Kirurgisk behandling af hæmorider er en mulighed

I de helt alvorlige tilfælde kan din læge henvise dig til behandling på sygehus eller klinik. I nogle tilfælde, vil lægen fæstne et "gummibånd" omkring hæmoriden, hvorefter den på grund af manglende tilføring af næring vil ”visne og falde af”. I andre tilfælde vil hæmoriden blive opereret. Efter operationen, der ofte foregår ambulant, vil det som regel være nødvendigt at indtage almindeligt smertestillende midler de første dage, for at undgå smerter i forbindelse med toiletbesøg. Ovenstående råd om kost, motion og væske gør sig også gældende efter operation ligesom det selvfølgelig også er vigtigt at sørge for en god hygiejne efter toiletbesøg.

 

Har du spørgsmål til valg af produkter til hæmorider, er du altid velkommen til at kontakte Webapotekets faguddannede personale på telefon, mail eller chat.

 

 

Webapoteket, juli 2019