Selvtest for blærebetændelse

I takt med at vores (og lægernes) tid bliver mere sparsom, stiger behovet for at kunne udføre hjemmetest. Flere og flere tests finder vej til hjemmene, men hjemmetests er dog ikke et nyt begreb - det er graviditetstesten et godt eksempel på. Senest er langt de fleste også stødt på en corona-hjemmetest.

I denne artikel kan du læse alt, du bør vide om hjemmetests for urinvejsinfektion.

 

Hvad er en urinvejsinfektion? Læs om symptomer på og behandling af blærebetændelse her >>

 

Sådan virker en urinvejsinfektionstest

Der findes flere forskellige hjemmetests til påvisning af urinvejsinfektioner. Fælles for alle urinvejsinfektionstests er, at de bestemmer om der protein, hvide blodceller (leukocytter) eller nitrit i urinen. Det er disse tre markører, som bruges til at diagnosticere en urinvejsinfektion.

Selve teststrimlerne indeholder kemikalier, der forårsager en farvereaktion, hvis de kommer i kontakt med deres respektive markør i urinen. Hvis bare én af følgende markører forekommer, kræver det altid en mere grundig undersøgelse af urinen hos din læge. Et positivt resultat betyder ikke nødvendigvis, at du har urinvejsinfektion. Testene er egnet til hjemmebrug, og de kan anvendes til at give dig en indikation om, hvorvidt du har blærebetændelse. 

Det anbefales, at man tager testen tidligt om morgenen, da urinen er mest koncentreret om morgenen. Vi anbefaler, at du altid læser brugsanvisningen nøje, inden du udfører testen.

Se hele vores udvalg af tests for blærebetændelse her >>

 

Markører for blærebetændelse i urinen

Leukocytter
Tilstedeværelsen af leukocytter i urinen er en vigtig indikation for betændelsestilstande i nyrerne og urinvejene. I de fleste tilfælde vil der være leukocytter i urinen i forbindelse med en bakteriel urinvejsinfektion. Ved kroniske betændelsestilstande eller tilstande, som er ved at forsvinde, kan der også forekomme leukocytter i urinen, uden at der optræder bakterier. Leukocytter kan dog også bare være små cellerester fra dit urinrør.

Nitrit
Nitrit udskilles via urinvejene og kan kun opstå ved, at bakterier i urinvejene omdanner nitrat til nitrit. Dermed er én af de vigtigste symptomer på en bakteriel urinvejsinfektion forekomsten af nitrit i urinen. Dog udelukker én test, som giver et negativt resultat for nitrit, ikke en potentiel urinvejsinfektion, da antallet af bakterier og mængden af nitrat (som omdannes) kan svinge betragteligt.

Protein
Protein i urinen er et velkendt symptom ved nyreinfektioner. Dog findes der også flere andre årsager til forekomsten af protein. Protein kan forekomme i urinen, hvis der er en betændelsestilstand i blæren eller prostata eller blødning i urinvejene. Din læge vil altid undersøge, hvorfor der er protein i urinen for at udelukke andre sygdomme.

 

Faktorer der kan påvirke testens resultater

Lægemidler
Lægemidler indeholdende substanser, som forårsager unormal farve i urinen, kan påvirke farveudviklingen på teststrimlen. Det anbefales derfor at foretage en ny test efter afsluttet medicinering.

  • Azofarvestoffer (f.eks. Pyridium®, AzoGantrisin®, AzoGantanol®)
  • Nitrofurantoin, gulligt antibiotika mod urinvejsinfektion
  • Riboflavin (B-vitamin)

Ovenstående er alle eksempler på lægemidler der kan misfarve urinen og dermed påvirke resultatet af en urinvejsinfektionstest. Tetracyklin er et bredspektret antibiotikum, der kan medføre nedsat reaktivitet og dermed falsk negative testresultater. Tilstedeværelsen af lægemidler, der indeholder cephalexin, cephalothin eller høje koncentrationer af oxalsyre, kan også medføre, at testresultaterne er kunstigt lave.

PH-værdien i urinen
Hvis urinens pH-værdi er basisk eller særligt sur, kan der forekomme falsk positive resultater.

Blod
Hvis du har, eller lige har haft, menstruation, og der stadig er blod i urinen, vil testen reagere på blodet.

Forurening af urinprøven
Hvis din urinprøve kommer i kontakt med eksempelvis desinfektions- eller rengøringsmidler, kan det give falske positive resultater.

 

Hvorfor får man blærebetændelse? Læs om blærebetændelse hos mænd, kvinder og gravide her >>

 

Webapoteket, maj 2022