Hudorme

Hudorme er et almindeligt hudproblem, der kan påvirke alle. I denne artikel forklarer vi, hvad hudorme er, hvorfor de opstår, og hvordan du bedst forebygger og behandler dem. Få indsigt i effektive hudplejerutiner og nonkomedogene produkter, der kan hjælpe dig med at opnå en renere og sundere hud.

 

Hvad er hudorme?

Hudorme, også kendt som komedoner, opstår når hårsækkene i huden bliver tilstoppede med olie (sebum) og døde hudceller. Der er to typer af hudorme: åbne (sorte hudorme) og lukkede (hvide hudorme).

  • Åbne komedoner (sorte hudorme)
    Disse opstår, når porerne er delvist tilstoppede, hvilket tillader talg (olie) og døde hudceller at oxidere i kontakt med luft og dermed blive sorte.
  • Lukkede komedoner (hvide hudorme)
    Disse opstår, når porerne er helt tilstoppede, hvilket forhindrer oxidationen og derfor forbliver de hvide eller hudfarvede.

Hudorme er ikke en bakteriel tilstand, på samme måde som bumser er, og de vil derfor oftest ikke føles ubehagelige på huden. Hudorme kan dog med tiden godt blive betændte, hvilket kan udvikle sig til bumser.

Hudorme forekommer oftest i ansigtet på næsen, hagen eller panden, men kan også findes på brystet, nakken, ryggen, arme eller skuldre.

 

Hvorfor får man hudorme?

Når talg og døde hudceller samles i hårsækkene, danner de en prop. Det kan skyldes flere ting, f.eks.: 

  • En overproduktion af talg.
  • At døde hudceller ikke fjernes effektivt fra hudens overflade.
  • Hormonelle ændringer, især i puberteten, kan øge talgproduktionen.
  • Kosmetik og hudplejeprodukter: Brug af oliebaserede eller komedogene produkter kan tilstoppe porerne og føre til hudorme.
  • Sved og fugtighed: Overdreven sved og fugtighed kan også bidrage til tilstoppede porer.
  • Kosten: Selvom der ikke er stærke videnskabelige beviser, tyder nogle studier på, at en kost rig på sukker og mejeriprodukter kan forværre akne, inklusive hudorme.

 

Hvordan fjerner og forebygger man hudorme?

Det bedste, du kan gøre for at mindske hudorme, er at holde en god hudplejerutine. Er du plaget af hudorme, er det en god ide at vaske ansigtet morgen og aften for at fjerne snavs, døde hudceller og overskydende olie. Undgå dog at overrense huden, da dette kan føre til en større produktion af talg. Undgå desuden at irritere huden for at forhindre rødme og skader.

 

Hudplejerutine mod hudorme

Rens
Undgå at bruge sæbe, der kan være for hård og udtørrende for huden. Anvend i stedet en mild ansigtsrens, som er udviklet specielt til uren hud. For eksempel La Roche-Posay Effaclar Rensegel + M, Avène Cleanance Cleansing Gel eller Avène Cicalfate Cleansing Gel, som er til den irriterede hud. Sidstnævnte virker reparerende ved rødme samt beroligende, irritationsdæmpende og bakteriehæmmende på huden. Desuden reparerer den hudbarrieren og virker forebyggende på ardannelse.

Skintonic
Efterfølgende kan du med fordel anvende en skintonic, som hjælper med at fjerne talg og døde hudceller. For eksempel  La Roche-Posay Effaclar Skintonic.

Fugtighedscreme
Til sidst er det vigtigt at pleje huden med en fugtighedscreme. Her anbefaler vi at anvende en creme, der er specielt udviklet til uren hud. For eksempel La Roche-Posay Effaclar K+ Creme eller Avène Cleanance Comedomed.

Ansigtsmasker og peeling
Yderligere kan regelmæssig brug af ansigtsmasker eller peelinger være vigtigt for at holde porerne rene. Dette er kun nødvendigt én til to gange om ugen, da overdrevent brug kan føre til en yderligere produktion af talg. Prøv f.eks. Avène Cleanance A.H.A. Serum, som er et  eksfolierende serum, Avène Cicalfate Serum, som er et  genopbyggende serum, eller Avène Cleanance Detox Mask, som er en  rensende og matterende ansigtsmaske til uren hud.

 

Sådan fjerner du hudorme

Det er vigtigt at undgå at klemme eller presse hudorme, da det kan føre til irritation, betændelse og ardannelse. Så hvis du ønsker at fjerne hudorme manuelt, skal dette gøres skånsomt.

Sørg for at vaske hænder og huden grundigt, inden du går i gang, så du ikke fører bakterier med ned i hårsækkene. Du kan med fordel anvende en hudormefjerner (komedonspyd), som hjælper med forsigtigt at fjerne bumser og hudorme. Det kan desuden være lettere at fjerne hudorme, hvis du damper huden først, idet porerne åbner sig ved damp.

 

Non-komedogen hudpleje

Non-komedogen, eller ikke-komedogen, hudpleje er hudplejeprodukter, der er formuleret specielt for at undgå at tilstoppe porerne. Når et produkt er mærket som nonkomedogent, betyder det, at det ikke indeholder ingredienser, som sandsynligvis vil forårsage hudorme (komedoner) eller forværre akne. Dette er især vigtigt for personer med fedtet eller akne-udsat hud.

Ofte står det beskrevet på produkterne, at de er formuleret til ikke at tilstoppe porerne. Men flere og flere produkter, der henvender sig til uren hud, bruger nu formuleringen ikke-komedogen eller non-komedogen.

 

Få personlig rådgivning på Webapoteket

Det er almindeligt at døje med hudorme, selvom det kan virke generende. De fleste hudorme kan dog forebygges og behandles med den korrekte hudpleje. Ønsker du rådgivning i hvilke produkter, der passer til dig, sidder vores apoteksfaglige team klar til at vejlede dig.

 

 

Af Line C., farmakonom, juni 2024