Hvilke pollen er i luften – og hvornår?

Hvis du oplever allergiske symptomer som kløe i næse og øjne, nysen eller rindende øjne, kan det skyldes pollen i luften. Ved at kende pollensæsonens forløb kan du bedre planlægge din behandling og forebygge gener.

Pollenallergi (høfeber) følger typisk et sæsonmønster – fra det tidlige forår til sensommeren – afhængigt af hvilke planter du reagerer på.

 

Hvornår starter pollensæsonen?

I Danmark begynder pollensæsonen som regel i februar-marts og slutter i september. Forløbet kan dog variere fra år til år afhængigt af vejret. Nogle allergikere oplever også symptomer uden for sæson, f.eks. ved allergi over for husstøvmider eller skimmelsvamp.

Nedenfor ser du en oversigt over de mest allergirelevante pollen og deres typiske sæson:

Pollen Typisk sæson
El og hassel Februar – marts
Birk April – maj
Græs Maj – august
Bynke Juli – september
Skimmelsvampesporer Sensommer og efterår

De tidligste symptomer i året skyldes ofte el- og hasselpollen, som mange ikke forventer at reagere på så tidligt. Birkepollen topper i april, mens græspollen giver flest gener i juni og juli. I sensommeren dominerer bynkepollen.

 

Hvordan holder du øje med pollen?

Du kan med fordel følge dagens pollental via Astma-Allergi Danmarks Pollental-App eller på deres hjemmeside. Her får du opdaterede målinger for de mest relevante pollenarter i dit område.

Ved at følge pollentallet kan du sætte ind med forebyggende behandling, inden symptomerne for alvor opstår. Det gælder særligt, hvis du anvender næsespray med binyrebarkhormon, som har bedst effekt, når den anvendes forebyggende.

Læs mere i artiklen om symptomer fra næsen, hvor du finder information om valg af næsespray mod allergi og brug i sæson.

 

Hvilken type pollen reagerer du på?

Har du ikke tidligere fået lavet en allergitest, kan det være svært at vide, hvilke planter du reagerer på. Hvis du oplever symptomer hvert år på samme tid, kan det give en indikation.

Du kan med fordel føre en symptomdagbog og sammenholde dine symptomer med pollentallene. Det gør det lettere for lægen at stille en diagnose eller planlægge behandling – f.eks. allergivaccination i svære tilfælde.

 

Pollen og krydsallergi

Nogle oplever også symptomer som kløe i mund og svælg, når de spiser visse fødevarer. Det kan skyldes krydsallergi. Kroppen forveksler proteiner i pollen med proteiner i f.eks. æbler, nødder eller gulerødder.

Læs mere i vores artikel om krydsallergi, hvor du finder en oversigt over fødevarer, du bør være opmærksom på.

 

Har du spørgsmål til pollensæsonen eller dine symptomer, er du altid velkommen til at kontakte vores farmaceuter og farmakonomer på Webapoteket for personlig rådgivning.