Styrk immunforsvaret med sund livsstil

Vores immunforsvar er et omfattende system, og det er ret fantastisk, hvad det er i stand til. Læs her hvordan dit immunforsvar fungerer, og hvad du selv kan gøre for at styrke det. 

 

Immunforsvaret - hvad er det?

Vores immunsystem er enormt komplekst og består af mange celler og molekyler. Immuncellerne findes blandt andet i blodet (de hvide blodlegemer), huden og tarmen. Vi har allerflest i huden og i tarmen, da det er her, vores kroppe er mest udsatte for fjendtlige mikroorganismer. Når man taler om immunforsvaret, opdeler man det gerne i det medfødte immunforsvar og det tillærte eller erhvervede immunforsvar.

Immunforsvaret kan overordnet siges at bestå af:

  • Det medfødte immunforsvar
  • Det tillærte immunforsvar

Det medfødte immunforsvar er effektivt, fra vi bliver født. Det består af en ydre fysisk barriere, som for eksempel vores hud og slimhinder. Disse dele af kroppen er i direkte kontakt med atmosfæren omkring os. Det medfødte immunforsvar består desuden af kemiske barrierer, som er stoffer, der finde både på kroppen og i kroppen. Det er eksempelvis vores spyt og mavesyre. Heri er der kemikalier, som gør det svært for de fleste mikroorganismer at overleve. På den måde udelukkes omverdenens mikroorganismer fra vores indre organer. Det har udviklet sig gennem menneskehedens udvikling, og kan derfor genkende mange af de bakterier, vi normalt bliver udsat for.

Det tillærte immunforsvar kan huske - og dermed genkende - tidligere infektioner, vi har været ramt af. Det er derfor personligt, og opbygges ud fra de mikroorganismer, vi hver især udsættes for gennem livet. Derfor er det også det tillærte immunforsvar vi forbereder til at genkende og dermed bekæmpe visse sygdomme, når vi bliver vaccinerede.

Vores immunforsvar bliver styrket gennem barndommen, og det topper i teenageårene. Herefter bliver det langsomt svagere, og hos ældre er immunforsvaret sårbart overfor nye infektioner, som det ikke kan genkende. Det er blandt andet derfor, at personer over 65 år bliver tilbudt gratis influenzavaccine i Danmark.

 

Hvordan fungerer immunforsvaret?

Forestil dig at du netop er ankommet til et større arrangement. Du går smilende rundt og hilser og giver hånd. Efter du har sagt hej, går du op og tager dig en velkomstdrink og lidt snacks, og undervejs klør du dig ved næsen og munden helt uden at tænke over det. Du er dog uheldig, og bliver ved samme lejlighed smittet med virus. Virussen kommer forbi dit immunforsvars barrierer og ind i kroppen. Det kunne være en influenzavirus eller en forkølelse.

De medfødte immunceller kommer nu i gang. Immuncellerne kan identificere mikroorganismer, som ikke er vores egne celler (f.eks. vira og bakterier), fordi de er udstyret med receptorer, som kan opfatte de enkelte cellers kendetegn. Vores egne celler og udefrakommende celler har forskellige kendetegn, og på den måde finder vores kloge immunceller selv ud af hvilke celler, der skal bekæmpes.

De fleste gange, du bliver ramt af en infektion, bliver den bekæmpet af immunsystemet, inden du overhovedet når at blive syg.

Hvis det medfødte immunforsvar ikke kan bekæmpe infektionen, tilkalder det assistance fra det tillærte immunforsvar, som så bliver aktiveret. Dette erhvervede immunforsvar består overordnet set af B- og T-celler. 

  • B-cellerne leder hele tiden efter uvelkomne mikroorganismer, som f.eks. virus og bakterier (også kaldet antigen). Når B-cellerne finder et fremmed antigen, deler de sig og producerer to nye celletyper:
    • Plasmaceller producerer antistof. Antistoffet binder antistoffet sig til mikroorganismen og forhindrer den i at dele sig og komme ind i dine celler.
    • Hukommelses-B-celler husker den infektion, du nu er blevet ramt af. På den måde kan dit immunforsvar bekæmpe infektionen både hurtigere og mere effektivt, hvis du bliver ramt af den igen på et senere tidspunkt.
  • T-cellerne sørger for at dræbe dine egne celler, hvis de er blevet syge.

Mange af de symptomer du oplever, når du er syg, skyldes faktisk dit eget immunforsvars arbejde. Det gælder f.eks., når du får feber eller får ondt og bliver rød omkring et betændt sår.

Hvorfor har jeg feber? Læs mere her >>

 

Sund livsstil styrker immunforsvaret

Du kan give dit immunforsvar de bedste forudsætninger ved at have nogle sunde vaner i hverdagen. Et stærkt immunforsvar kræver en sund livsstil. Det kunne være let, hvis der fandtes et kosttilskud eller en enkel måde at booste vores immunforsvar på, men virkeligheden er, at vi er nødt til at tænke sunde vaner ind i vores livsstil som helhed.

Vil du gerne give din krop de bedste forudsætninger for at bekæmpe sygdomsfremkaldende mikroskopiske organismer, som f.eks. bakterier og virus, så skal du kigge på din livsstil, madvaner og søvn.

  • Undgå rygning
  • Sørg for at spise sundt og varieret
  • Dyrk motion
  • Sørg for at få nok søvn
  • Undgå stress (både fysisk og psykisk)
  • Undgå overvægt

Med et stærkt immunforsvar kan din krop bedre bekæmpe infektioner som influenza og forkølelse.

 

Faktorer der kan svække immunforsvaret

Immunforsvar og søvn

Under søvnen har kroppen ro til at restituere - herunder elementer som har betydning for immunforsvaret. Derfor kan for lidt søvn eller afbrudt og dårlig søvn over en længere periode virke svækkende på immunforsvaret.

Overordnet set er der i kroppen en tæt sammenhæng mellem vores immunforsvar, dårlig søvn og stress. Stress kan påvirke nattesøvnen og også immunforsvaret i sig selv.

Immunforsvar og stress

Hvis du er stresset i en kortvarig periode kan det faktisk stimulere dit medfødte immunsystem. Det er en del af kroppens reaktion på stress, hvor den sætter dig i alarmberedskab.

Er du stresset i en længerevarende periode, bliver der frigivet nogle signalstoffer, som til gengæld gør dit immunsystem mindre effektivt. Det er efterhånden en velkendt klassiker, at man efter en travl og måske stresset periode endelig holder ferie, og bum, så bliver man syg. Det kan være et tegn på, at du har presset din krop og dit immunforsvar for meget og for længe.

 

Immunforsvar og tilskud af vitaminer

Som tidligere beskrevet i artiklen, kan et enkelt kosttilskud eller indtagelse af et par bestemte fødevarer alene ikke styrke immunforsvaret. Immunsystemet er enormt komplekst, og det kræver, at din krop som helhed er sund og i balance. Men hvorfor kan man så alligevel købe kosttilskud, som hedder noget med "immun" og "immune"? Det skyldes, at de indeholder vitaminer og mineraler, som hver især bidrager til immunsystemets normale funktion.

Tilskud af de forskellige vitaminer og mineraler kan bidrage til kroppens funktioner, hvis man er i underskud af det. Får du alt, hvad du har behov for gennem din kost, vil du altså ikke kunne forbedre dit immunforsvar ved at indtage et tilskud.

Følgende vitaminer og mineraler bidrager til funktioner i kroppen, som blandt andet bidrager til immunsystemets normale funktion:

  • A-vitamin
  • B12-vitamin
  • B6-vitamin
  • C-vitamin
  • D-vitamin
  • Jern
  • Selen
  • Zink

Det er altid en god idé at være dækket ind i forhold til de vitaminer og mineraler, som kroppen generelt har behov for. Får du ikke dækket disse behov gennem kosten, kan et kosttilskud være en hjælp.

 

Nedsat immunforsvar

Hvorfor har nogen nedsat immunforsvar? Et decideret svækket immunforsvar skyldes ofte sygdom. Det kan være sygdomme i immunforsvaret og autoimmune sygdomme, som for eksempel leddegigt. Immunforsvaret kan også være nedsat hos kronisk syge, for eksempel hos personer med KOL og diabetes. Medicinsk behandling kan ligeledes gå ind og svække immunsystemet. Det gælder blandt andet for kemoterapi og immundæmpende medicin.

Generelt er børn og ældre mere udsatte for at have et nedsat immunforsvar. Hos børn er immunsystemet nemlig stadig i gang med at blive udviklet, og hos ældre er antallet af T-celler mindre, fordi cellerne bliver færre med alderen, og de bliver mindre effektive. 

  • Personer med sygdom i immunforsvaret
  • Personer med kronisk sygdom
  • Kræftpatienter i kemoterapi
  • Personer som får immundæmpende medicin
  • Børn og ældre

 

 

Kilder:
Kjaer (2020), Hvordan fungerer immunforsvaret?
Thomsen & Johansen (2020), Sådan tager dit immunforsvar kampen op mod infektioner som COVID-19
Weis (2020), Immunsystemet

 

Webapoteket, september 2022