Mellemørebetændelse – lindring og behandling
Alle kan få mellemørebetændelse, men det ses især hos små børn. Symptomerne kan være stærk ørepine, trykken i øret og feber. Men hvorfor opstår mellemørebetændelse, og hvad skal man stille op for at lindre og behandle det?
Hvad er mellemørebetændelse?
Mellemørebetændelse skyldes, som navnet antyder, en betændelsestilstand i slimhinden i mellemøret forårsaget af enten bakterier eller virus. Det er en meget hyppig infektion hos børn indtil omkring seksårsalderen, men voksne er ikke undtaget fra at få den.
Betændelse i mellemøret giver ofte pludselige, alvorlige øresmerter, der intensiveres om aftenen eller om natten. Udløseren er ofte forkølelse og det er især små børn, der bliver påvirket, fordi forbindelsen mellem deres mellemøre og næsesvælg, det såkaldte eustakiske rør (øretrompet), stadig er kort. Virus og bakterier kan derfor lettere komme fra polypperne i næsesvælget og ind i mellemøret. Derudover er barnets immunsystem heller ikke fuldt modnet.
Mellemørebetændelse fortager sig normalt af sig selv inden for få dage. I nogle tilfælde er antibiotika eller en punktering af trommehinden imidlertid nødvendigt. Heldigvis er komplikationer i forbindelse med betændelsen sjældne.
Hvad er symptomerne på mellemørebetændelse?
Følgende symptomer kan indikere en mellemørebetændelse:
- Pludselig, stærk ørepine (stikkende, pulserende)
- Nedsat hørelse
- Følelse af tryk i øret
- Føler sig syg
- Feber
Især børn kan også have ledsagende symptomer som mavesmerter og kvalme.
Betændelsen kan opbygge sig bag trommehinden, og forårsage at trommehinden brister. Ørepinen aftager derefter ofte, da sekretionen fra betændelse løber ud i øregangen.
I nogle tilfælde kommer der bakterier ind i det indre øre fra mellemøret. Det kan forårsage (yderligere) høretab, ørelyde (tinnitus) og svimmelhed.
Hvorfor får man mellemørebetændelse?
Den umiddelbare årsag til mellemørebetændelse er normalt en infektion med for eksempel forkølelsesvirus eller influenzavirus.
Mellemøret og næsesvælget er forbundet med det eustakiske rør (øretrompeten). Hvis det for eksempel svulmer op på grund af en forkølelse, kan luften ikke længere passere mellemøret ordentligt, og dette kan være med til at fremme en mellemørebetændelse. Mellemørebetændelse kan også opstå på baggrund af skarlagensfeber, mæslinger eller influenza.
Hvordan stiller lægen diagnosen?
Lægen spørger ind til symptomerne og undersøger ører, næse og hals. Trommehinden inspiceres med en ørekikkert. Den er typisk udbulet og rød på grund af en ansamling bag trommehinden. Blodigt sekret kan også flyde ud i øregangen gennem en lille revne i trommehinden.
Hvordan behandler man mellemørebetændelse?
Ikke alle patienter med mellemørebetændelse har brug for antibiotika. Lægen tager hensyn til tidligere og ledsagende sygdomme såvel som sygdomsforløbet og beslutter herefter, om antibiotika er nødvendigt. Normalt aftager symptomerne i løbet af et par dage af sig selv. Smertestillende håndkøbsmedicin er dog en nødvendighed, især hos børn.
En mellemørebetændelse udvikler sig ofte som en del af en forkølelse. I sådanne tilfælde hjælper antibiotika ikke. Lægen vil i stedet ofte råde dig til at vente en dag eller to og følge udviklingen nøje. Du bør tage den med ro, drikke nok væske og om nødvendigt tage smertestillende midler.
I visse situationer anvendes antibiotika tidligere - for eksempel hvis trommehinden allerede er bristet, og/eller der er mellemørebetændelse på begge sider, og/eller hvis patienten er et lille barn under seks måneder. Fordelene og ulemperne ved behandlingen bør afvejes omhyggeligt på forhånd.
Hvordan lindres ubehaget ved mellemørebetændelse?
En mellemørebetændelse går normalt over af sig selv inden for få dage. Smertestillende, antiinflammatoriske lægemidler, som for eksempel ibuprofen, kan lindre symptomerne.
Hjælper øredråber?
Der er ingen beviser for, at øredråber forbedrer tilstanden ved mellemørebetændelse. Øredråber, der indeholder lokalbedøvelse, kan give en smertelindring. Sidstnævnte bør kun bruges, hvis trommehinden er intakt.
Hjælper næsespray og næsedråber?
Hvis du er forkølet og også lider af en tilstoppet næse, giver næsespray eller -dråber ofte lindring. Hos børn skal næsespray eller dråber doseres i henhold til deres alder. Læge og apotek kan rådgive om dette. Midlerne skal også kun bruges i en begrænset periode.
Dræn
Hvis trommehinden ikke brister af sig selv, kan øre-næse-hals-lægen lave et lille snit i trommehinden. Sekretionen kan herefter flyde frit ud i øregangen. Indgrebet udføres under lokalbedøvelse hos voksne og under fuld narkose hos børn. Så længe trommehinden har en revne eller et snit, bør der ikke komme vand ind i øregangen, for eksempel når du bruser eller bader.
Hullet i trommehinden lukker af sig selv inden for få dage. Derfor kan lægen indsætte et lille plast- eller metalrør (dræn) i hullet, så sekretionen fortsat drænes, og mellemøret ventileres. Dette dræn falder ud af sig selv efter cirka seks måneder, og trommehinden heler herefter.
Dræn er dog kun nødvendigt i særlige tilfælde.
Kan man forebygge mellemørebetændelse?
Mellemørebetændelse kan kun forhindres i meget begrænset omfang. Det anbefales dog at undgå cigaretrøg eller passiv rygning. Hvis børn er blevet ammet, har de statistisk set mindre risiko for at udvikle mellemørebetændelse.
I nogle tilfælde kan forekomsten af forstørrede mandler (polypper) fremme mellemørebetændelse. Lægen kan her anbefale at fjerne mandlerne.
Webapoteket, november 2021