Menstruationssmerter
Er du blandt de kvinder, som oplever, at menstruationen giver smerter? Vi guider dig til, hvordan du bør håndtere dine menstruationssmerter.
Hvad er menstruationssmerter?
Menstruationssmerter er en type af smerter, der opstår, når livmoderens muskulatur trækker sig sammen. Livmoderen danner store mængder af signalstoffet prostaglandin, som får livmoderen til at trække sig sammen.
Sammentrækningerne skal sikre, at det ubefrugtede æg bliver udstødt sammen med livmoderslimhinden. Der er heri, at blødningen, som vi kender som menstruation, opstår. Blodet kommer fra det sår, som efterlades, når slimhinden afstødes.
Du kan købe hygiejneartikler til menstruation på Webapoteket her >>
Symptomer på menstruationssmerter
Symptomerne på menstruationssmerter kan ofte beskrives som krampende smerter i underlivet med eventuel udstråling til lænden. Smerterne begynder typisk kort før, eller når menstruationen begynder og kan vare i 1-2 dage.
- Krampende smerter i underlivet
- Evt. med udstråling til lænden og lår
Behandling af menstruationssmerter
Smertestillende håndkøbsmedicin
Menstruationssmerter kan behandles med svagt smertestillende medicin.
Af smertestillende medicin kan en såkaldt prostaglandinsyntesehæmmer anvendes:
- Paracetamol – f.eks. Panodil, Pamol eller Pinex.
- NSAID-præparater med Ibuprofen – f.eks. Ibuprofen eller Ipren.
Hvis der er behov for en større smertestillende effekt, kan en NSAID kombineres med et paracetamol-præparat, så længe den anbefalet dosis ikke overskrides.
Find smertestillende håndkøbsmedicin her >>
Hormonbehandling
Hvis den smertestillende medicin ikke hjælper på dine smerter, kan du tale med din læge om, om det er nødvendigt med hormonbehandling (f.eks. p-piller). P-piller virker ved at hæmme ægløsningen og dermed dannelsen af prostaglandiner, som udløser sammentrækningen og dermed smerterne.
Hvis du oplever, at dine smerter er meget kraftige og forhindrer dig i daglige gøremål, såsom at passe dit arbejde eller skolen, er det vigtigt at tale med lægen for at finde ud af, om smerterne skyldes en sygdom. Kraftige smerter kan være et symptom på flere forskellige sygdomme i underlivet, og lægen kan foretage en gynækologisk undersøgelse for at finde årsagen.
Gode råd til lindring af menstruationssmerter
Undersøgelser har vist, at fysisk aktivitet og øvelser med fokus på underliv og bækkenbund kan have en lindrende effekt på menstruationssmerterne. Det skyldes, at kroppen frigiver en type af hormoner, kaldet endorfiner, som nedregulerer følelsen af smerter.
Derudover kan varme også have en smertelindrende effekt, og man kan anvende en varmepude eller varmedunk og placere den, hvor smerterne mærkes.
- Fysisk aktivitet
- Øvelser med fokus på underliv og bækkenbund
- Varmebehandling med varmepude eller varmedunk
Du kan finde varmepuder og -dunke på Webapoteket her >>
Hvornår bør jeg opsøge lægen?
Hvis menstruationerne har været særligt smertefulde i en periode, og behandling med svagt smertestillende medicin ikke er tilstrækkelig, bør du opsøge lægen for at finde ud af, om der er en bagvedliggende årsag til smerterne.
Særligt smertefulde menstruationer kaldes dysmenoré og inddeles i primær og sekundær:
- Primær dysmenoré opstår, når smerterne kommer med de første menstruationer i puberteten.
- Sekundær dysmenoré opstår, hvis smerterne er særligt kraftfulde efter, at man har haft normale menstruationssmerter i en periode.
Hyppige årsager til sekundær dysmenoré er endometriose, spiral, muskelknuder eller sammenvoksninger i bækkenet efter en urinvejsinfektion eller i livmoderhalsen efter en operation. Behandlingen af sekundær dysmenoré afhænger af årsagen til smerterne.
Webapoteket, april 2024