Overgangsalder og hormonbehandling

Nogle kvinder døjer med så kraftige gener i overgangsalderen, at de har behov for hormonbehandling for at minimere generne.

Overgangsalderen er kendetegnet ved, at æggestokkene stopper med at producere æg, og at produktionen af de kvindelige kønshormoner, østrogen og progesteron, ophører gradvist. Det er disse ændringer i kroppen, som kan give gener i større eller mindre grad. Læs om mulighederne for hormonbehandling her.

 

Hormonbehandling i overgangsalderen

Hvad er hormonbehandling?

Formålet med hormonbehandling er at mindske generne, som kan opleves i forbindelse med overgangsalderen ved at tilføre de hormoner, som kroppen ikke længere producerer af sig selv. Hormonbehandling findes både som lokal behandling og systemisk behandling (også kaldet generel behandling). Ved lokal behandling påvirkes kun dét område, hvor medicinen gives, hvorimod systemisk behandling har en virkning på hele kroppen. Begge typer af hormonbehandling skal udskrives på recept fra lægen.

 

Lokal hormonbehandling

Lokalt virkende hormonbehandling består af østrogen og anvendes kun, hvis generne er begrænset til underlivet, f.eks. tørre slimhinder eller blærebetændelse. Lokal hormonbehandling kan anvendes så længe, der er behov for det uden risiko, idet næsten intet af hormonet optages i kroppen. Det betyder også, at denne type behandling ikke er tilstrækkelig til lindring af andre symptomer som f.eks. hedeture.

Lokal hormonbehandling findes som cremer og stikpiller (vagitorier) eller som en østrogenholdig ring. Cremer og stikpiller indføres i underlivet 2-3 gange om ugen, mens ringen skal skiftes hver 3. måned af enten en selv eller lægen.

  • Består af østrogen og virker kun lokalt.
  • Anvendes hvis generne er lokale i underlivet, f.eks. tørre slimhinder.
  • Anvendes så længe der er behov for det.
  • Findes som cremer og stikpiller (vagitorier).

 

Systemisk hormonbehandling

Udover lindring af hedeture har den systemiske hormonbehandling også en vis grad af forebyggende virkning mod knogleskørhed. Den systemisk virkende hormonbehandling består enten alene af østrogen eller i kombination med syntetisk progesteron kaldet gestagen. For kvinder, som har fået fjernet sin livmoder, kan behandling med kun østrogen anvendes, men for kvinder, som har en livmoder, anvendes altid kombinationsbehandling med østrogen og progesteron. Det skyldes, at der er en øget risiko for udvikling af kræft i livmoderen ved behandling med østrogen, og derfor tilføres progesteron, da det bidrager med en beskyttende effekt overfor livmoderslimhinden.

Systemisk hormonbehandling findes som tabletter, gel, spray og plastre. Man starter typisk med at få en lav dosis, hvorefter effekten behandlingen vurderes efter nogle måneder.

Lægemiddelstyrelsen anbefaler ikke denne type behandling i mere end 5 år grundet en øget risiko for brystkræft.

  • Virker i hele kroppen.
  • Består enten alene af østrogen eller i kombination med syntetisk progesteron (gestagen).
  • Findes som tabletter, gel, spray og plastre.
  • Lægemiddelstyrelsen anbefaler ikke denne type behandling i mere end 5 år.

 

Potentielle bivirkninger og risici ved systemisk behandling

Ved systemisk hormonbehandling er risikoen for brystkræft, hjerte-kar-sygdomme og blodpropper samt muskelknuder øget for nogle kvinder. Risikoen for disse sygdomme afhænger af en række faktorer, bl.a. af alder, livsstil, om kvinden har nogle sygdomme og af valgte behandling – det vil sige typen af hormoner og dosis. Derfor er det vigtigt at tale grundigt med sin læge inden opstart af behandling, så lægen kan vurdere, om hormonbehandling er en mulig løsning til dig.

 

Vælg den rigtige behandling

Overvejelser før start af behandling
Hvis du døjer med gener, der forringer din livskvalitet, er det vigtigt at konsultere din læge for at finde den rette løsning til netop dig. Det er vigtigt at tage stilling til hvilke gener, du oplever, for at kunne finde en behandling, som både har den mest gavnlige effekt og samtidig færrest bivirkninger.

Opfølgning og justering af behandlingen
Når man er startet op på hormonbehandling, anbefales det at følge op med lægen efter tre måneder for at vurdere behandlingens effekt og eventuelle bivirkninger. Derudover anbefales det at have en årlig konsultation for at revurdere, om der stadig er indikation for, at behandlingen skal fortsættes.

 

 

Webapoteket, juni 2024