Rosacea - symptomer og behandling

Rosacea er en kronisk hudsygdom. Den er kendetegnet ved en vedvarende rødmen i huden, og ved at de små blodkar i ansigtet let udvider sig. Her i artiklen kan du læse mere om symptomer på og behandling af rosacea.

 

Hvad er rosacea?

Rosacea er en kronisk (længerevarende) betændelsestilstand i ­ansigtet. Årsagen, til hvorfor man pludselig får rosacea, er desværre ukendt.

Rosacea kan udvikle sig efterhånden som tiden går - fra milde udbrud til svære udbrud. I perioder kan rosacea have en tendens til at blusse op for så i andre perioder at være helt væk. Symp­tomerne kan i langt de fleste tilfælde effektivt lindres.

Nogle oplever de første udbrud i forbindelse med den første graviditet. Typisk vil rosacea dog bryde ud i 30-50 års alderen.

Rosacea rammer ca. 3% af befolkningen og ses hyppigere hos kvinder end hos mænd. Personer med lys hud rammes ligeledes oftere end personer med mørk hud.

For de fleste kan sygdommen heldigvis brænde ud og forsvinde, mens andre må leve livslangt med rosacea.

 

Hvilke symptomer er der ved rosacea?

Nogle har rosacea helt uden at vide det. Måske fordi de første symptomer, som rødmen og opblussen, også kan ­skyldes andre faktorer. Nogle forveksler rosacea med voksenakne, og andre lever blot med det.

Rosacea viser sig i starten ­typisk ved rødmen, røde betændte knopper (forveksles ofte med bumser) og udvidede sprængte blodkar centralt i ansigtet over næsen og strømmende ud på kinderne.

Symptomer på rosacea kan starte med enkelte udbrud af rødme og kan forværres i forbindelse med indtag af stærk krydret mad eller ved udsættelse for stress, kulde, sol og varme.

Ved rosacea er det ikke sjældent, at der samtidig kan opstå symptomer fra øjnene. Dette oplever ca. 50 %. Symptomerne fra øjnene kan være i form af blefaritis (inflammation i øjenlågsranden), rødme og skældannelse ved øjenlågskanterne samt betændelse i øjets bindehinde (conjunctivitis), og i sjældnere tilfælde af hornhinden (keratitis). Oplever du disse symptomer, bør du få en henvisning til en øjenlæge.

For at dække over lidelsen vil mange begynde at dække sygdommen med kosmetik. Kosmetik i sig selv kan dog desværre gøre lidelsen værre.

 

Hvad kan jeg gøre for at undgå rosacea?

Der er en lang række velkendte udløsende faktorer:

  • Sollys: Prøv så vidt muligt at undgå sollys og beskyt huden med høj solfaktor hele året.
  • Sæbeholdige produkter: Det anbefales at bruge milde hudpleje- og renseprodukter, der passer til rosacea hud.
  • Fede og olieholdige cremer: Undgå produkter med acetone, olie og parfume.
  • Krydret og stærk mad: Begræns indtagelsen af stærkt, krydret mad.
  • Alkohol: Bør så vidt muligt undgås.
  • Binyrebarkhormoner (steroidcremer): Brug aldrig binyrebarkhormon (steroidcremer). Er disse årsagen, skal behandlingen stoppes, og du bør søge læge, da symptomerne ofte forværres straks efter ophør.
  • Varmt vand: Begræns bade med meget varmt vand og undgå så vidt muligt høje rumtemperaturer.
  • Psykisk stress: Mentalt stress kan være en udløsende faktor for rosacea. Det gælder ikke fysisk stress, så du kan sagtens træne og presse din krop med den eller de træningsformer, som du holder af.
  • Medicin der udvider blodkarrene: Herunder især medicin mod højt blodtryk kan være en udløsende faktor.

 

Hvordan kan rosacea behandles?

Rosacea er, som nævnt tidligere, en kronisk sygdom. Den forsvinder ikke umiddelbart af sig selv. Rosacea kan inddeles i sværhedsgrader, alt efter hvor udtalt den er. Sværhedsgraden vil samtidig afgøre hvilken behandling, der er hensigtsmæssig.

  • Mild rosacea
    En mild rosacea kan behandles med omhu og god ansigtspleje og ved at forsøge at undgå udløsende faktorer, som f.eks. dem, der er nævn i ovenstående afsnit.
      
  • Middelsvær rosacea
    En middelsvær rosacea, hvor der opstår mere udtalt rødme og antallet af knopper ikke forsvinder af sig selv, kan lægen udskrive forskellige antibiotiske cremer og geler til, til behandling af huden. Ved behandling med antibiotika cremer og geler kan der godt gå op til flere uger, førend du kan se et resultat, så du skal have god tålmodighed. Behandlingstiden ved udbrud er oftest 2-4 måneder ad gangen.

    Antibiotika til behandling af Rosacea:
    - Metronidazol creme/gel
    - Azelainsyre gel
    - Ivermectin creme
    Som supplement kan Brimonidin gel hjælpe, hvis der er udtalt rødme. Brimonidin virker karsammentrækkende på de små blodkar og ”bleger” dermed huden.

  • Svær rosacea
    Ved svær rosacea kan det blive nødvendigt med behandling med en antibiotikakur i op til 12 uger, og måske endnu længere. Tabletbehandlingen kombineres gerne med cremer eller gel. Behandlingen med creme eller gel fortsættes efter endt antibiotikakur som vedligeholdelsesbehandling.

  • Meget svær rosacea
    I meget svære tilfælde af rosacea kan antibiotikakuren suppleres med Isotretinoin. Ved behandling med Isotretinoin er det en speciallæge, der forestår behandlingen.

    I meget svære tilfælde kan huden være decideret ødelagt på grund af karudvidelser (telangiektasier) og talgkirtlerne, på næsen især, kan være forstørret samtidig med, at der eventuelt opstår bindevævsdannelse. Disse ødelæggelser kaldes ”kartoffelnæse” (rhinofym). ”Kartoffelnæse” kan behandles med kirurgi eller med CO2 laser. ”Kartoffelnæse” er mest udtalt hos mænd. Karudvidelser, der ikke forsvinder, kan behandles med farvestofslaser.

Husk! Behandling med tabletter og cremer skal altid følges meget nøje. Det kan være svært, da der ofte er tale om forholdsvis lange behandlinger, men grundighed vil give dig de bedste resultater.

 

Sådan plejer du bedst din hud med rosacea

En hud med rosacea er meget sart, og mange leder længe efter hudpleje, der fungerer med den udsatte hud. Rosacea-hud skal som tommelfingerregel plejes som en sart og sensitiv hud med milde produkter, der ikke udtørrer. Kosmetik kan f.eks. være en udfordring, da indholdsstofferne skal være milde og ikke må virke udtørrende.

Men når det kommer til hudpleje, findes der mange gode målrettede produkter, som tager sig godt af hud med tendens til rødme. Flere dagcremer til sart og rødmende hud indeholder f.eks. et UV-filter for at beskytte mod solen, som jo netop kan provokere rosacea. Ligeledes indeholder disse cremer sjældent olier, da olie også vil kunne provokere rosacea. 

Den medicinske behandling gør ofte huden tør og stram. Derfor er mange plejeprodukter til rødmende og irriteret hud samtidig målrettet tør hud. Det kan dog være forskelligt, hvor tør huden er hos den enkelte, og derfor findes næsten alle serierne i en let udgave (light) og i en lidt mere rig eller fed og plejende udgave (rich).

Efterhånden har de fleste hudplejeserier en serie til hud med tendens til rødme. De hedder næsten altid noget med ”rød, red, rouge eller rosa”, hvilket indikerer, hvad det er, man skal behandle. Herunder har vi samlet vores favoritter til pleje af sart hud med rosacea:

  • Avène Anti-Redness - Denne serie fra Avène er særligt udviklet til at mindske rødme og ubehag i ansigtet.
  • Bioderma Sensibio - Sensibio-serien fra Bioderma er formuleret til sart og sensitiv hud.

  • Pharmaceris R-serien - Særligt udviklet til hud med tendens til rødme, irritationer, forstørrede blodkar samt knopper og bumser.

 

Hvordan skal jeg rense min hud?

Når du renser en rosacea hud, anbefaler vi, at du igen skal tænke din hud som en sensitiv hud og bruge milde, ikke udtørrende produkter. Jo mere huden udtørres, des mere vil rosacea provokeres. Langt de fleste hudplejeserier til rødmende hud indeholder også milde rensestoffer af netop denne årsag.

 

Skal jeg beskytte min hud mod solen?

Solen er en af de væsentligste faktorer til at fremprovokere rosacea. Om sommeren, eller når rosacea huden udsættes for sol, anbefaler vi, at du bruger en solcreme med høj solfaktor - mindst UVB solfaktor 50.

 La Roche-Posay Anthelios UVMune Ultralet Creme er særligt velegnet til solbeskyttelse af en hud med rosacea, da den har en ultralet konsistens, som ikke fedter, men øjeblikkelig absorberes.

 

Hvorfor er min creme lysegrøn?

Nogle af cremerne, som er særligt velegnede til rosacea, er lysegrønne. Den lysegrønne farve er med til at neutralisere den røde farve, så huden kommer til at fremstå mindre blussende og rødmende.

 

Hvad skal jeg være særligt opmærksom på?

Rosacea forveksles oftest med en anden sygdom, der hedder Perioral dermatit. Begge sygdomme har mange af de samme symptomer, men ved Perioral Dermatit er den udløsende faktor oftest behandling med binyrebarkhormoncremer i ansigtet.

Rosacea bliver ofte også forvekslet med voksen akne, men ved rosacea er der ingen hudorme, og voksen akne forårsager ikke rødmen.

Henvend dig altid til lægen, hvis du er i tvivl, så vil lægen hjælpe dig med at få stillet en sikker diagnose.

 

Litteratur:
Apoteket.dk
Sundhed.dk

 

Af farmaceut Gunvor B, januar 2022