Guide til valg af termometer
På Webapoteket kan du købe en række forskellige typer af termometre. I denne guide kan du læse om de forskellige typer og blive klogere på, hvilket termometer, der passer bedst til dine (og din families) behov.
Hvad er et termometer?
Termometre anvendes til at måle kroppens temperatur. Det er godt at kende kroppens temperatur, når der er mistanke om feber. På den måde kan du få vished om dit sygdomsforløb og om, hvorvidt du skal være ekstra opmærksom og tage særlige forholdsregler i forhold til f.eks. smitte og indtag af ekstra væske.
Er dit barn syg, vil det ofte være det første, lægen spørger til: Har du taget barnets temperatur? Derfor er det især en fordel at have et godt termometer i hjemmeapoteket, hvis du har små børn i huset.
Vores normale kropstemperatur ligger mellem 36,5 °C og 37,5 °C. Feber defineres som en temperatur på over 38 grader °C målt i endetarmen. Feber er en reaktion fra immunsystemet på, at noget ”fremmed” er trængt ind i os og har inficeret os. Når en fremmed mikroorganisme trænger ind i vores krop, igangsættes vores immunsystem med det samme for at bekæmpe denne.
Vores immunsystem er opbygget af en række forskellige celler og komponenter, der alle har hver deres funktion i forbindelse med at beskytte og genetablere kroppen. En af disse komponenter sørger for, at vores kropstemperatur stiger.
Du kan læse mere om feber her.
Hvordan måler man, om man har feber?
Du kan måle kropstemperaturen flere steder på kroppen:
- Endetarmen
- Armhulen
- Mundhulen
- Øret
- Panden
Alt efter hvor vi måler, kan den normale kropstemperatur variere fra 37,1 i endetarmen til 36,6 i øret og 36,4 i munden. Du vil altså ikke nødvendigvis få den samme temperatur, hvis du både måler dig selv i endetarmen, øret og munden. Vær opmærksom på at du ikke bør anvende det samme termometer flere steder på kroppen. Både af hygiejniske årsager, men også fordi de forskellige termometre er særligt udviklet til at måle temperaturen et bestemt sted.
Som regel er vores kropstemperatur ret stabil, men der kan være mindre udsving i forbindelse med f.eks. nedkøling og ved træning.
Hvilke typer af termometre findes der?
Der findes forskellige typer af termometre. Termometrene kan generelt deles op i to kategorier:
- Almindelige digitaltermometre: Disse kan anvendes i numsen, munden eller armhulen. Man skal blot træffe et valg om, hvorvidt termometeret anvendes det ene eller det andet sted.
- Termometre der anvender infrarød teknologi: Disse anvendes til at måle temperaturen i dét væv, termometeret peger på. Pandetermometer og øretermometer er eksempler på denne type af termometre.
Hvilket termometer er mest præcist?
Den mest præcise måling er i endetarmen med et digitaltermometer, men kan være lidt krævende og tage lidt længere tid at udføre. Hvis man har brug for en meget præcis temperaturmåling, f.eks. ved meget høj feber, anbefaler vi altid, at man måler temperaturen i endetarmen.
Hvilket termometer er bedst til baby?
Vi anbefaler, du du tager temperaturen i numsen på helt små børn, da målingen vil være mest præcis her. Vælg gerne et termometer med en bøjelig spids, for at gøre det nemmere og mindre generende for barnet at foretage temperaturmålingen. Vælg f.eks. Apotekets digitaltermometer med bøjelig spids eller Mininor Digital Termometer, som er særligt designet til børn. Et godt råd er at smøre spidsen af termometeret med vaseline, for at gøre målingen så skånsom for baby som muligt.
Måling af temperaturen i øret er for upræcis hos de helt små børn. Dog kan et øretermometer med fordel anvendes til en hurtig og skånsom måling af, om der er tegn på feber. Hvis øretermometeret viser, at barnet har feber, kan du herefter måle den præcise temperatur i numsen. Hvis du blot har målt dit barns temperatur med et øretermometer og taler med lægen, bør du gøre lægen opmærksom på, at temperaturen er taget med et øretermometer, så lægen kan tage det med i sine overvejelser.
Hvilket termometer skal man købe?
Vi har nedenfor beskrevet fordele og ulemper ved de forskellige typer af termometre, så du nemt kan vælge, hvilket der passer bedt til dig og dine behov.
Almindeligt digitaltermometer
- Termometer til numsen/endetarmen:
Som netop beskrevet, er måling af temperaturen i endetarmen med et digitaltermometer det mest præcise. Temperaturen i endetarmen ændres forholdsvist langsomt. Efter hver måling skal termometeret rengøres og desinficeres grundigt med husholdningssprit, også selv om der er anvendt et overtræk (en beskyttelseshætte). Nogle synes dog, at det er ubehageligt at få målt temperaturen i endetarmen. - Termometer til munden:
Ved målinger i mundhulen med et termometer til munden skal man være opmærksom på, at temperaturen, der bliver målt, er lidt lavere, end den faktisk er. Vær opmærksom på at temperaturmåling i mundhulen ikke er specielt egnet til mindre børn. - Termometer til armhulen:
Målinger fortaget i armhulen anbefales ikke, da de er for upræcise og kræver for lang tid at udføre.
Køb oral/rektal termometre her.
Infrarød termometer
- Øretermometer:
Målinger i øret giver, ligesom målinger i mundhulen, lidt lavere temperaturer end den faktiske kropstemperatur. Temperaturmåling med et øretermometer er hygiejnisk samt nem og hurtig at udføre. De fleste øretermometre kræver, at man anvender et linsefilter. Linsefilteret beskytter linsen, der er den sensor, der opfanger den infrarøde stråling, som vi selv udstråler. Linsen kan uden linsefilter risikere at blive fedtet og dermed give upræcise målinger. Hvert linsefilter må kun anvendes én gang. Metoden er meget hygiejnisk at udføre.
Når man måler temperaturen i øret, måler man på kroppens kernetemperatur. Kroppens kernetemperatur reguleres af hypothalamus, hvor temperaturreguleringscenteret sidder. Hypothalamus deler blodtilførsel med trommehinden og derfor giver øretermometer målinger en ret god indikation af, hvad kernetemperaturen er. Udsving i kernetemperaturen giver ret hurtigt et udsving i temperaturen i vores trommehinde sammenlignet med andre steder, hvor temperaturen kan måles. - Pandetermometer:
et pandetermometer er hygiejnisk, let og hurtigt at anvende. Det kan anvendes til at udelukke feber, men er for upræcis til at bestemme en præcis temperatur.
Sådan måler du temperaturen i øret
Når man tager temperaturen i øret, anbefales det, at man anvender det samme øre hver gang. Det skyldes, at der kan være fysiologisk forskel på de to ører. Det er også vigtigt, at man lærer sin normale temperatur at kende. Det vil sige den temperatur, man har, når man er rask.
Når målingen skal udføres, er det vigtigt at placere spidsen af øretermometeret, så den sidder tæt i øregangen og direkte imod den modsatte tinding (man forsøger således at ramme trommehinden). Termometerspidsen skal holdes helt stille i øregangen. Det er vigtigt at placere termometerspidsen korrekt for den mest præcise måling.
Der er flere faktorer, der kan påvirke temperaturmålingen i øret:
- Hvis man har glemt at bruge et linsefilter
- Hvis ørerne lige har været dækket til af f.eks. en hue
- Hvis man lige har ligget på den ene eller den anden side
- Hvis man lige har været udsat for meget varme eller meget kulde
- Hvis man lige har været i bad eller har svømmet
Brug ikke et øretermometer, hvis:
- Der er pus eller blod i den ydre del af øret
- Der er dræn i øret
- Der er infektioner eller inflammatoriske tilstande i øret
- Der er meget ørevoks i øret
- Øret er medicineret med øredråber bør målingen foretages i det andet øre
- OBS: Et øretermometer egner sig ikke til for tidligt fødte spædbørn
Af farmaceut Gunvor B, marts 2022