Homøopati adskiller sig fra den naturvidenskabelige opfattelse af, at et stofs virkning afhænger af dosis. I stedet bygger homøopati på teorier fra den tyske læge Samuel Hahnemann fra 1700-tallet. Ifølge hans teori kan et stof, der normalt fremkalder symptomer hos raske, hjælpe med at lindre de samme symptomer hos syge – hvis det fortyndes mange gange. Homøopati betragtes som en alternativ behandlingsform.
Har du spørgsmål til homøopatiske lægemidler, er du altid velkommen til at kontakte vores farmaceuter og farmakonomer for personlig rådgivning.
Hvad er homøopatiske lægemidler?
Homøopatiske lægemidler fremstilles efter særlige metoder, som er beskrevet i enten den europæiske eller den danske farmakopé (lægemiddellovgivningens opslagsværk). Producenter af disse lægemidler skal leve op til krav fra Lægemiddelstyrelsen om bl.a. faciliteter, råvarer og personale.
Hvordan fremstilles de?
Homøopatiske lægemidler laves af naturlige råstoffer. Det kan f.eks. være planter, mineraler, dyredele, jord eller vand.
Under fremstillingen bliver stoffet fortyndet i flere trin. Fortyndingsgraden vises med f.eks. D6, som betyder, at stoffet er fortyndet 10 gange i hver af 6 trin. Slutkoncentrationen er dermed 1 ud af 1 million (10-6).
I Danmark kan homøopatiske lægemidler ikke godkendes med en angivet virkning. De skal i stedet anmeldes til Lægemiddelstyrelsen, før de må sælges.
De findes i flere former, f.eks. som dråber, sukkerkugler (globuli), cremer, opløsninger og stikpiller (suppositorier).
Sikker anvendelse og vejledning
På etiketten vil det fremgå, at der er tale om et homøopatisk lægemiddel. Der må ikke stå, hvad det præcist kan anvendes til.
Du kan med fordel tale med en homøopat for at få vejledning i, hvilke produkter der kan passe til dine behov.
På Webapoteket har vi et lille udvalg af homøopatiske lægemidler – f.eks. salver, geler og øjendråber til tørre øjne.
Af farmakonom Pia V.
April 2025