Krydsallergi – når pollen og fødevarer hænger sammen

Krydsallergi opstår, når kroppen forveksler proteiner i visse fødevarer med de proteiner, du reagerer på i f.eks. pollen. Det skyldes, at strukturen i de allergifremkaldende stoffer ligner hinanden. Derfor kan personer med pollenallergi også få symptomer, når de spiser bestemte frugter, grøntsager eller nødder.

 

Hvorfor får man krydsallergi?

Ved krydsallergi reagerer immunforsvaret over for et stof, det genkender som "farligt", fordi det ligner det oprindelige allergen. Har du f.eks. allergi over for birkepollen, kan din krop også reagere på stoffer i æbler og nødder, selvom du egentlig kun er allergisk over for pollen.

Krydsallergi opstår typisk hos personer, der i forvejen har pollenallergi (høfeber), og symptomerne ses ofte i pollensæsonen.

 

Symptomer på krydsallergi

Symptomerne opstår som regel kort tid efter, at du har spist den fødevare, du reagerer på:

  • Kløe i munden, ganen eller svælget

  • Let hævelse af læber og tunge

  • Kløe, der kan strække sig helt ud i ørerne

  • Rindende næse eller øjne

  • Let mavesmerter eller ubehag

Symptomerne er oftest milde, men i sjældne tilfælde kan reaktionen blive kraftigere. Kontakt læge ved udtalt hævelse eller vejrtrækningsbesvær.

 

Typiske fødevarer ved krydsallergi

Nogle fødevarer har højere risiko for at fremkalde krydsreaktioner, afhængigt af hvilken type pollen du er allergisk over for:

Ved birkepollenallergi:

  • Æble, pære, blomme, fersken, nektarin, kirsebær

  • Gulerod, selleri, kartoffel, tomat, peberfrugt

  • Hasselnød, mandel, jordnød (peanut), paranød, valnød

Ved græspollenallergi:

  • Appelsin, melon, tomat, ærter, jordnød

Ved bynkepollenallergi:

  • Gulerod, pastinak, persillerod, selleri, peberfrugt, kamille, persille, solsikkekerner, melon

Læs mere om hvilke pollen der er i luften og hvornår.

 

Gode råd ved krydsallergi

Du kan med fordel undgå de fødevarer, du oplever symptomer på – særligt i pollensæsonen, hvor du er mest følsom. Nogle fødevarer tåles bedre, hvis de er varmebehandlede, da proteinerne ændrer struktur ved opvarmning. Det gælder f.eks. æbler og gulerødder.

Er du i tvivl om, hvad du reagerer på, kan du føre en maddagbog og tale med din læge om muligheden for en allergitest.

Ved gener i næse, øjne eller hud anbefaler vi, at du læser mere i vores artikler om symptomer fra næsen, symptomer fra øjne eller kløe ved allergi – her finder du råd til behandling med næsespray mod allergi, øjendråber til allergi og antihistamintabletter.

 

 

Har du spørgsmål til krydsallergi eller behov for vejledning i forbindelse med symptomer, er du altid velkommen til at kontakte vores farmaceuter og farmakonomer på Webapoteket.