C-vitamin

C-vitamin

C-vitamin (ascorbinsyre) er et vandopløseligt vitamin, der har været kendt i over 100 år. Det spiller en væsentlig rolle i flere af kroppens funktioner. Da kroppen ikke selv kan producere vitaminet, er det nødvendigt at få det tilført via kosten, primært gennem frugt og grøntsager som citrusfrugter, bær, broccoli og peberfrugt.

Kontakt vores apotekspersonale for vejledning i valg af det rette C-vitamintilskud.



Hvad gør C-vitamin for kroppen?

C-vitamin har flere vigtige funktioner i kroppen:

  • Bidrager til at vedligeholde immunsystemets normale funktion under og efter intensiv fysisk træning.

  • Bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende knogler, brusk, hud og tandkød.

  • Bidrager til et normalt energistofskifte.

  • Bidrager til nervesystemets normale funktion.

  • Bidrager til normal psykologisk funktion.

  • Bidrager til immunsystemets normale funktion.

  • Bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress og mindsker træthed og udmattelse.

  • Øger optagelsen af jern og bidrager til at gendanne den reducerede form af E-vitamin.


C-vitamin i mad – naturlige kilder

Naturlige kilder til C-vitamin:

  • Bær: f.eks. blåbær, hindbær, jordbær og solbær.

  • Citrusfrugter: f.eks. appelsiner, citroner, grapefrugt og lime.

  • Kål: f.eks. broccoli og rosenkål og andet bladgrønt som spinat.

  • Krydderurter: f.eks. persille.

  • Andre gode kilder er peberfrugt, kartofler, tomat og kiwi.

C-vitamin bruges også som konserveringsmiddel i fødevareproduktion for at undgå harskning. Numre som E300 og E301 er tilsætningsstoffer, der dækker over syntetisk fremstillet C-vitamin, der anvendes som antioxidant for at undgå harskning.

En varieret kost med frugt og grøntsager dækker ens daglige behov. Behovet er omkring 75 mg dagligt, og i perioder med intens fysisk aktivitet, sygdom eller stress kan behovet være lidt højere.



Kan man få for meget C-vitamin?

C-vitamin er vandopløselig. Det betyder, at du tisser overskydende mængder ud af C-vitamin, når kroppen er mættet.

Der ses sjældent bivirkninger ved indtagelse af C-vitamin som kosttilskud. Diarre, oppustethed og svie ved vandladning kan forekomme ved store doser.



Hvor meget c-vitamin har man brug for?

Sundhedsstyrelsen anbefaler en daglig dosis på omkring 75 mg for voksne. Behovet kan dog være større ved fysisk aktivitet, stress eller hos rygere. Gravide og ammende kvinder har også et øget behov. Der er ikke specifikke anbefalinger for C-vitamin til gravide og og ammende, som der f.eks. er for folsyre og d-vitamin. De fleste multivitaminer til gravide indeholder 85 mg C-vitamin.



Hvornår kan ekstra tilskud være nødvendigt?

Personer med lavt jernoptag, rygere eller dem, der spiser ensidigt, kan med fordel tage et tilskud. C-vitamin fås som tabletter, brusetabletter eller i kombination med kollagen.



C-vitamin som kosttilskud

C-vitamin kaldes også Ascorbinsyre, og fremstilles oftest kemisk ud fra glukose fra majs eller korn. Der findes kosttilskud med C-vitamin som udvindes fra naturlige kilder som acerola, kirsebær eller hyben. Her er det dog stadig nødvendigt med en vis behandling for at kunne isolere vitaminet og bruge det i kosttilskud.

C-vitamin fås som enkelt vitamin og i multivitaminprodukter. Vi ser ofte C-vitamin kombineret med kollagen, da det bidrager til normal dannelse af kollagen.

C-vitamin fås som tygge-, bruse eller som en almindelig tablet, der skal synkes hel. Hvis du tygger C-vitamin, skal du være opmærksom på god mundhygiejne. C-vitamin er en syre, der kan give syreskader på tænderne ved et meget stort forbrug.

C-vitamin findes også som depotpræparat, det kan være en fordel, hvis man har en sart mave og føler ubehag ved høje doser. Fordelen ved depottabletter er endvidere, at der sker en frigivelse af C-vitaminet langsomt over tid gennem mave- tarmsystem.

Hvis du har dårlig nyrefunktion, er nyreopereret eller er i dialyse, bør du ikke indtage kosttilskud med store doser C-vitamin. Har du haft nyresten anbefaler vi heller ikke C-vitamin. Vær desuden opmærksom på at større doser af C-vitamin kan forstærke virkningen af blodfortyndende medicin.

Du kan trygt indtage C-vitamin fra maden, men vær opmærksom og tal eventuelt med lægen ved høje doser i kosttilskud over 500 mg. Overdosering ses derfor sjældent ved de doser, der findes i kosttilskud. I kosttilskud findes der produkter, som indeholder alt fra 75 mg op til 1000 mg. Fødevarestyrelsen vejledende værdier er for voksne højst 1000 mg daglig. Der er ikke generelle anbefalinger af C-vitamin, som man ser ved f.eks. D-vitamin og kalk.

Ofte er C-vitamin anbefalet i forbindelse med forkølelse. Dette diskuteres stadig. Der er dog undersøgelser, der tyder på, at 200 mg dagligt kan forkorte varigheden af forkølelse en smule.



Symtomer på C-vitamin mangel

Vi ved, at mangel på C-vitamin historisk har givet mange søfolk skørbug. De fik på deres lange rejser ikke friske grøntsager og frugter, som er gode kilder til C-vitamin. I dag ser vi sjældent C-vitaminmangel i Danmark, da vi får dækket vores behov via kosten. I sjældne tilfælde ses mangel hos personer, der spiser meget ensidigt.

De første tegn på skørbug er træthed, svaghed og blødninger samt dårlig sårheling. Tandkødet hæver og bløder, og der vil være smerter i muskler og led. C-vitamin hjælper med optagelse af jern, derfor ses også jernmangel.



Hvornår på dagen skal man tage C-vitamin kosttilskud?

Generelt er der ingen specifik tid på dagen, hvor det anbefales at tage C-vitamin kosttilskud. Det vigtigste er, at du finder et tidspunkt, som passer ind i din rytme. C-vitamin optages bedst, hvis du tager det i forbindelse med et måltid. Herved mindskes risikoen også for ubehag i maven.
C-vitamin kan godt indtages under graviditet og amning.