Kalk, også kaldet calcium eller kalcium, er et mineral, der findes i knoglerne og tænderne. Det er en vigtig byggesten for kroppen, idet calcium blandt andet hjælper med at styrke og vedligeholde sunde knogler og tænder.
Mange danskere indtager kalkholdige produkter såsom mælk og mejeriprodukter, men i visse tilfælde kan nogle personer have behov for et ekstra tilskud af kalk. Vær opmærksom på at kosttilskud ikke bør træde i stedet for en varieret kost.
Har du behov for yderligere rådgivning om tilskud med kalk, er du velkommen til at kontakte vores apoteksuddannede personale. Vi sidder klar til at besvare dine spørgsmål via telefon, chat eller mail.
Hvad er calcium?
Calcium er et mineral, der findes naturligt i kroppen. Sammen med mineralerne magnesium og fosfor udgør det en stor del af vores knogler, og er derfor en vigtig byggesten.
Et voksent menneske bærer rundt på omkring 1-1,5 kg calcium, hvor 99% findes i knogler og tænder, og hvor den sidste 1% findes i blod og væv. Calcium optages gennem tarmen, og mistes løbende gennem urin, afføring og sved. Derfor udskiftes kroppens calcium hele tiden.
Er kalk og calcium det samme?
Calcium er et mineral, der i daglig tale ofte betegnes kalk. Kalk er en fællesbetegnelse for calcium-holdige stoffer, hvor calciumcarbonat, calciumcitrat eller calciumcitratmalat typisk er de stoffer, man finder i kosttilskud.
Der findes calcium i mange fødevarer, blandt andet mejeriprodukter, grønne grøntsager, nødder og frø og fede fisk. Ved nogle fødevarer optages calcium bedre end andre, og derfor kan det for nogle personer være nødvendigt med et kosttilskud med calcium, hvis man ikke indtager tilstrækkeligt gennem en sund, varieret kost.
Hvorfor er calcium vigtigt?
Calcium er vigtigt for mange ting i kroppen, og kaldes også for kroppens byggesten. 99% af kroppens calcium findes i knoglerne og tænderne, hvor det hjælper med at styrke knoglerne og forebygge knogleskørhed.
Calcium bidrager også til en normal muskel- og nervefunktion, samt er med til at understøtte en normal blodstørkning og fordøjelse.
Hvor meget calcium har man brug for?
Det anbefalede daglige indtag af calcium kan afhænge af alder, køn og livsstil. Nogle personer kan have behov for et større tilskud af kalk end andre. For lavt indtag af calcium kan resultere i en langsom afkalkning af skelettet, knogleskørhed og kramper, mens et for højt indtag af calcium blandt andet kan medføre træthed, kvalme, tendens til at danne nyresten og muskelsvaghed.
Fødevarestyrelsen har lavet nogle generelle anbefalinger om kalkindtag til forskellige aldersgrupper:
- Børn 2-5 år: 600 mg kalk
- Børn 6-9 år: 700 mg kalk
- Unge 10-13 år: 900 mg kalk
- Voksne over 13 år: 800 mg kalk
- Ældre over 70 år, samt beboerne på plejecentre og personer med risiko for knogleskørhed: 800-1000 mg kalk i kombination med 20 µg D-vitamin
Er du gravid eller ammende, anbefales et dagligt tilskud på 500 mg kalk gennem hele graviditeten. Det kan undlades, hvis du spiser mejeriprodukter svarende til 250-300 ml mælk og mælkeprodukt og 20 gram ost (1 skive) dagligt eller 350-400 ml mælk eller mælkeprodukt, hvis du ikke spiser ost.
Tyndtarmen kan kun optage 500 mg kalk ad gangen, og det er derfor en god ide at fordele kalkindtaget fra kost og kosttilskud hen over dagen. Spiser du mejeriprodukter om morgenen, kan du med fordel vente med at indtage kalktilskud til senere på dagen.
Vær opmærksom på at kosttilskud ikke bør træde i stedet for en varieret kost.
Calcium i kosten – hvor får man det fra?
Calcium findes i mange fødevarer. De fleste får deres daglige calciumindtag ved at spise mejeriprodukter som mælk, ost og yoghurt, men der findes også calcium i en lang række andre fødevarer, hvis du ikke indtager mælkeprodukter.
Grønne grøntsager som broccoli, grønkål og bønner har også et højt indhold af calcium. Derudover findes der calcium i nødder og frø, blandt andet mandler, sesamfrø og chiafrø, samt fede fisk som sardiner eller brisling.
Postevand kan også bidrage til et dagligt calciumindtag.
Hvem bør tage kalk som kosttilskud?
Der findes flere typer af mennesker, der kan have behov for et kosttilskud med calcium.
De personer, der ikke indtager nok calcium gennem kosten, kan have behov for et tilskud. Dette kan blandt andet være veganere, laktoseintolerante eller andre, der spiser en mælkefri kost. Spiser du laktosefrie mælkeprodukter, vil disse dog stadigvæk indeholde calcium.
Gravide og ammende, der ikke indtager mejeriprodukter, bør ligeledes også tage et kosttilskud med calcium, da indtaget skal kunne dække både den gravides og fosterets behov.
Ældre over 70 år, beboere på plejecentre og personer med knogleskørhed har et øget behov for calcium, og kan med fordel anvende et kosttilskud med calcium og D-vitamin.
D-vitamin hjælper med calciumoptagelsen, og lider du af D-vitaminmangel, kan du ligeledes have et behov for et kosttilskud med calcium.
Calciumtilskud – hvordan vælger man det rigtige?
Der findes forskellige former for calciumtilskud, blandt andet calciumcarbonat, calciumcitrat eller calciumcitratmalat. Calciumcarbonat er ofte lidt billigere end de andre to, men kan for nogle være svært at optage. Har du problemer med hård mave eller manglende mavesyre, kan du med fordel anvende et calciumtilskud med calciumcitrat eller calciumcitratmalat.
Calciumtilskud findes nogle gange med tilsat magnesium eller D-vitamin. D-vitamin kan hjælpe med at optagelsen af calcium, og magnesium, der ligesom calcium er et mineral, bidrager til at vedligeholde sunde knogler.
Vi sælger calciumtilskud i form af både tabletter, kapsler, tyggetabletter, pulver eller brusetabletter, og det er derfor muligt at finde lige netop den form, du bedst kan lide.
Da kroppen kun kan optage 500 mg calcium ad gangen, er det en god ide at fordele indtaget af calcium ud over dagen. Spiser du mejeriprodukter til morgenmad, kan du med fordel tage et calciumtilskud senere på dagen.
Kan man få for meget calcium?
Den øvre grænse for indtag af calcium er 2500 mg. Vi anbefaler ikke indtag i denne størrelse. Der vil dog sjældent opstå store gener, før det daglige indtag overstiger 2500 mg calcium.
Et forhøjet calciumindhold i blodet (hypercalcæmi) kan dog være alvorligt. Det kan give symptomer såsom træthed, kvalme, forstoppelse, nyresten, øget vandladning og væskeunderskud, men kan også være et tegn på en underliggende sygdom.
Lider du af forhøjet calciumindhold i blodet, bør du derfor undgå at indtage kosttilskud med calcium.
Ofte stillede spørgsmål om kalktilskud
Hvad sker der, hvis jeg ikke får nok calcium?
Calcium er kroppens byggesten. Hvis du lider af calciummangel, kan du opleve kramper, knogleskørhed og en langsom afkalkning af knoglerne.
Kan jeg få nok calcium uden mejeriprodukter?
Hvis du ikke indtager mejeriprodukter, findes der også andre fødevarer, der indeholder calcium. Dette er for eksempel broccoli, grønkål, mandler, sesamfrø, sardiner eller brisling. Det kan dog i nogle tilfælde være svært at dække det daglige behov uden indtagelse af mælkeprodukter.
Hvornår på dagen skal jeg tage calciumtilskud?
Tyndtarmen optager kun 500 mg calcium ad gangen, og det er derfor en god ide at fordele indtaget af calcium ud over dagen. Spiser du mejeriprodukter til morgenmad, kan du med fordel vente med at tage et calciumtilskud til senere på dagen.
Skal jeg tage D-vitamin sammen med calcium?
I de tilfælde, hvor kroppen mangler D-vitamin, har calcium svært ved at blive optaget i kroppen. Derfor kan du med fordel tage calcium sammen med D-vitamin, da D-vitamin hjælper med optagelsen af calcium.
Hvordan ved jeg, om jeg har calcium-mangel?
Mangel på calcium kan medføre symptomer såsom kramper, prikken i fingre og hænder og forstyrrelser i hjerterytmen. Er du i tvivl, om du mangler calcium, bør du kontakte lægen.