På Webapoteket finder du et bredt udvalg af blodsukkermålere, der kan hjælpe dig med at måle dit blodsukker hjemme - nemt og hurtigt. Vores sortiment består af nøje udvalgte modeller, der alle lever op til de højeste standarder inden for kvalitet og præcision, så du kan trygt købe en af disse blodsukkermålere til brug derhjemme.
Det kan være en god ide at måle dit blodsukker løbende, især hvis du har diabetes eller er i risiko for at udvikle sygdommen, da regelmæssig blodsukkermåling kan være med til at mindske risikoen for senkomplikationer, som f.eks. hjertesygdomme, nyre- og nerveskader samt synsproblemer, da det giver et bedre indblik i hvorvidt dit blodsukker ligger inden for målområdet.
Hvad er blodsukker, og hvorfor er det vigtigt at måle det?
Blodsukker er den mængde glukose, som er en form for sukker, der findes i blodet. Ved diabetes vil man have en forhøjet mængde af glukose i blodet, og det er derfor ekstra vigtigt i denne sammenhæng regelmæssigt at måle sit blodsukker for at være sikker på, at det ligger inden for normalen.
Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at blodsukkeret er en meget individuel størrelse, og afhænger blandt andet af madindtag, søvnmønster, medicin og fysisk aktivitet.
De generelle anbefalinger, for hvor dit blodsukker skal ligge, afhænger af, om du har diabetes eller ej, og derudover også af om du måler dit blodsukker fastende, dvs. inden et måltid.
- Hvis du ikke har diabetes, skal dit blodsukker helst ligge mellem 4 og 6 mmol/l inden et måltid, og under 8 mmol/l to timer efter et måltid.
- Hvis du har diabetes, skal dit blodsukker helst ligge mellem 4 og 7 mmol/l inden et måltid, og under 10 mmol/l to timer efter et måltid.
Hvordan fungerer en blodsukkermåler?
Måling af dit blodsukker kan foregå på forskellige måder, og man taler ofte om en værdi for langtidsblodsukkeret (HbA1c) eller en her-og-nu værdi. Det er her-og-nu værdien, man måler med en blodsukkermåler.
En blodsukkermåler virker ved at måle mængden af glukose i dit blod ved hjælp af en lille blodprøve fra din finger. Du opsamler en lille mængde blod fra din finger ved hjælp af en såkaldt fingerprikker, der udløser en lille nål, som giver et prik på siden af din finger. Herefter opsamler du en bloddråbe på en teststrimmel, som du på forhånd har indsat i blodsukkermåleren, hvor du efter få sekunder kan aflæse værdien for dit blodsukker.
Vi har flere startpakker, hvor du får et samlet sæt bestående af blodsukkermåler, teststrimler og fingerprikker - så du har alt du skal bruge til måling af dit blodsukker derhjemme eller på farten. Se eksempelvis Accu-Chek Guide Me startsæt.
Sådan måler du nemt dit blodsukker med en blodsukkermåler fra apoteket
- Vask dine hænder, og tør dem omhyggeligt.
- Teststrimlen indsættes i blodsukkermåleren.
- Sprit din finger af på injektionsstedet, og prik hul med fingerprikkeren på siden af en af dine fingre. Vær opmærksom på, at du aldrig må prikke på selve blommen.
- En bloddråbe opsamles på teststrimlen.
- Kort tid efter kan du aflæse resultatet på blodsukkermåleren.
- Vi anbefaler, at du bruger en anden finger, eller f.eks. prikker på din venstre side af fingeren frem for din højre side til næste blodsukkermåling.
Sådan holder du styr på dine målinger
I forbindelse med måling af dit blodsukker kan det være en god ide at notere resultaterne ned i perioder, så du kan få et overblik og lære dit blodsukker bedre at kende. Jo oftere du måler, jo bedre kan du lære dit eget blodsukker at kende, og derved lære hvad netop din krop reagerer - eller ikke reagerer på i forhold til kost, motion og medicin.
Du vil formentligt få et skema til at registrere dine blodsukkermålinger på fra din diabeteslæge, så i løbende til dine diabeteskontroller kan vurdere om din behandling skal reguleres, eller om der er andet du selv kan gøre for at få et mere stabil blodsukker.
Hvis ikke du har fået et skema til at holde styr på dine blodsukkermålinger, kan du selv gå ind og hente et fra Diabetesforeningen her. Dette skema kan hjælpe dig med at få et overblik over dine målinger i samråd med din diabeteslæge.
Inden du måler dit blodsukker, kan det også være en god ide, at gøre sig nogle overvejelser om hvor du tror dit blodsukker ligger henne. Dette er med til at øge kendskabet til dit eget blodsukker og hvilke faktorer, der påvirker det.
Hvornår og hvor ofte bør du måle dit blodsukker?
Hvornår og hvor ofte du bør måle dit blodsukker afhænger af flere forskellige faktorer, såsom hvilken type diabetes du har, din medicin samt hvor velreguleret dit blodsukker generelt er. Nogle oplever at skulle måle deres blodsukker ofte som en fast del af deres behandling, mens andre nærmest aldrig behøver at måle deres blodsukker.
Generelt gælder det dog, at hvis du bruger insulin, bør du måle dit blodsukker inden et måltid, og evt. igen 2 timer efter et måltid for at holde øje med, at dit blodsukker ikke stiger for meget. I nogle tilfælde kan du også have brug for at måle dit blodsukker før/efter motion, inden du går i seng eller ved symptomer på højt eller lavt blodsukker.
Du vil i stedet opleve at skulle måle dit blodsukker færre gange, hvis din behandling består af tabletter eller kost/motion alene. Her vil det typisk være nok at måle dit blodsukker i perioder for at få et indblik i hvordan dit blodsukker ligger i løbet af dagen, og bliver påvirket løbende af forskellige faktorer.
Tilskudsmuligheder for blodsukkermålere og testudstyr
Du har mulighed for at få tilskud til en blodsukkermåler og eventuelt også tilhørende teststrimler, hvis du har diabetes og samtidig opfylder visse betingelser. Dette kan eksempelvis være hvis du dagligt bruger insulin, eller hvis din diabetes kræver at du måler dit blodsukker ofte.
Tilskuddet afhænger af ens specifikke situation, og hvis du er i tvivl om du er berettiget, kan du altid forhøre dig hos din læge, da det også er ham eller hende, som skal hjælpe dig med at søge tilskuddet.
Få personlig rådgivning på Webapoteket
Har du brug for hjælp og vejledning til, hvilken blodsukkermåler du skal vælge, kan du få rådgivning ved at kontakte vores professionelle apotekspersonale bestående af farmakonomer og farmaceuter.
Af farmaceut Stine H.
Marts 2025