Ørerens

Ørerens

Ørerensning er et emne, der ofte skaber tvivl og spørgsmål. Bør man overhovedet rense ører? Og i så fald hvordan gør man det bedst uden at skade øret?

Ørevoks spiller en vigtig rolle i at beskytte vores ører, men for meget voks kan føre til ubehag og høreproblemer. Derfor er det vigtigt at have en klar forståelse af, hvorfor ørevoks dannes, hvordan man bedst fjerner det, og hvilke metoder der er sikre at anvende. I denne artikel får du de bedste anbefalinger for ørepleje, og vi afliver nogle af de mest almindelige myter om ørerensning.



Må man bruge vatpinde?

Under normale forhold transporteres ørevoksen ud helt af sig selv. Vi har dog en fejlagtig tendens til at prøve at hjælpe ørevoksen på vej med vatpinde. Lige netop anvendelsen af vatpinde, er den hyppigste årsag til mere genstridige propper af ørevoks. Ved brug af vatpinde risikerer du nemlig, at voksen trykkes længere ind i øregangen og danner en prop af voks. Sådanne ørepropper kan i værste tilfælde blive helt forstenet, og det kan kræve hjælp fra en ørelæge at få dem fjernet. 

Der findes flere gode og mere skånsomme alternativer til vatpinde, f.eks. ørespray og øredråber, der kan hjælpe ørevoksen ud af øret.


Hvordan fjerner man ørevoks bedst?

Voksne kan med fordel godt selv fjerne mindre vokspropper. Børn bør altid få fjernet komplicerede ørepropper ved lægen.

Sådan anvender du øredråber til ørerens:

  1. Inden øresprayen anvendes, bør den opnå stuetemperatur, for at det ikke gør ondt at rense øret, eller man risikerer at blive svimmel.

  2. Dråber skal dryppes i øret jævnfør brugervejledningen. Nogle skal sidde kortere tid, andre lidt længere, og nogle kan sidde i natten over.

  3. Når øredråberne har opløst ørevoksen, skylles øret forsigtigt ved hjælp af en øresprøjte og håndlunkent vand, ca. 37 grader varmt.

Ørespray kan anvendes efter behov, oftest 2-3 gange om ugen. En ørespray kan under særlige omstændigheder anvendes 1-2 gange om dagen.

Som udgangspunkt er øret selvrensende og bør kun renses ved behov.  Overdreven rensning kan udtørre øregangen og dermed faktisk forværre problemet.

Forsøg ikke at fjerne vokspropper hvis:

  • du er allergiske over for ingredienser i øredråberne

  • du har en perforeret trommehinde

  • du har fået lagt dræn i øret

  • du anvender andre lægeordinerede øredråber

  • der er tale om et fremmedlegeme i øret


Hvordan renser man ører på børn?

Små børns ører kan renses med snippen af en stofble. Det anbefales ikke at anvende vatpinde til børn. Anvendelse af øredråber eller spray bør ske efter aftale med lægen.



Gode råd fra apoteket

  • En ørespray med saltvand indeholder en steril havvandsopløsning og er en skånsom metode til fjernelse af ørevoks og til at forebygge ophobning af ny ørevoks.

  • Den kan anvendes af voksne og børn ned til 2 1/2 år. Øresprayen bør ikke deles mellem flere i hustanden for at undgå risiko for infektioner.

  • Det er en god ide at produkter til ørerens opnår stuetemperatur inden anvendelse, da det ellers kan gøre ondt at få skyllet et øre.

  • Undgå at anvende sæbe i øret, da sæbe kan forskyde pH-værdien i øret og dermed både udtørre, men også øge risikoen for infektioner.

  • Tilbagevendende problemer med ørevoks og tørre øregange kan afhjælpes ved jævnligt at dryppe ørerne med olie.


Ørerensning ved speciallægen

Hvis du oplever problemer med propper, du ikke selv kan få skyllet ud, bør du søge egen læge eller en ørelæge (kræver ikke en henvisning).

Ørelægen kan undersøge dit øre med et øremikroskop og måle trykket i mellemøret med en trykmåler.

Ørevoks der ikke kan fjernes ved ørelægen med drypning og skylning kan eventuelt suges ud.



Hvad er ørevoks?

Øret kan inddeles i ydre øre, mellemøre og det indre øre. I den yderste tredjedel af den ydre øregang sidder der nogle små kirtler, der producerer ørevoks. Ørevoks består af døde hudceller fra vores øregang og kirtelmasse. Produktion af ørevoks er en helt naturligt proces som kører kontinuerligt.

Ørevoks kan inddeles i to typer voks:

  • den fedtede eller våde ørevoks

  • og den tørre mere skællende ørevoks

Rent genetisk sker dannelsen af den fedtede og våde ørevoks typisk af afrikanere og europæere, mens den tørre, skællende ørevoks typisk dannes af østasiater og amerikanere af naturlig oprindelse.

Ørevoks har to funktioner. Det hjælper til med at holde vores øregange rene og pæne men beskytter samtidig vores sarte hud i øregangen mod påvirkninger udefra.



Hvorfor får vi ørevoks?

Ørevoks kan dannes på grund af forsnævringer af øregangen, anvendelse af in-ear høretelefoner og høreapparater, men hyppigst på grund af anvendelse af vatpinde.

Ørevoks finder normalt helt selv vejen ud af øret. Det sker i takt med, at huden "vokser" udad og afstøder hudceller i øregangen. Rent mekanisk hjælpes ørevoksen på vej med vores kæbebevægelser, blandt andet når vi tygger.

Ørevoks fungerer som en naturlig rensningsmekanisme og fanger snavs, støv og andre mindre partikler, så vores trommehinde ikke bliver beskadiget.

Ørevoks har også antibakterielle og svampehæmmende egenskaber og beskytter på den måde trommehinden mod antimikrobielle angreb udefra.



Ørevoks og høreapparater

Ligesom at vatpinde kan medvirke til at ørevoks presses sammen og danner propper, kan høreapparater også være med til at øge forekomsten af ørevokspropper.

Problemer med ørevoks er en af de hyppigste årsager til fejlfunktion af et høreapparat. Hvis dit høreapparat er forsynet med et voksfilter skal dette jævnligt skiftes. Voksfilteret er med til at forebygge, at høreapparatet bliver snavset, og funktionen dermed nedsættes. Det er meget individuelt, hvor ofte filteret skal skiftes.



Få personlig rådgivning hos Webapoteket

Vores farmakonomer og farmaceuter sidder klar i kundeservice til at give dig personlig vejledning og rådgivning om ørepleje.




Af Gunvor B., farmaceut, juni 2024.