Læbepleje

Læbepleje

Læberne er særligt udsatte for at blive tørre og sprukne, da huden på læberne er meget tynd. Vejret, klimaforhold og vaner som at slikke sig på læberne kan forværre problemet. Læbepomade er en effektiv måde at beskytte og fugte læberne på, så de forbliver bløde og smidige. Hos Webapoteket tilbyder vi et bredt udvalg af læbeplejeprodukter med forskellige ingredienser, som kan tilpasses dine specifikke behov, hvad enten du har tørre læber, sprukne læber, har behov for solbeskyttelse eller foretrækker økologiske produkter.



Hvad er læbepomade?

Læbepomade er et plejeprodukt, som fugter og beskytter læberne. Det danner en barriere på læberne, som bevarer fugten og beskytter mod f.eks. kulde, vind og tør luft.

Fedtstofferne i læbeplejeprodukterne er essentielle og findes i forskellige udgaver. Den høje fedtprocent, som ofte ligger på 100 % på læbepleje, er nødvendig for at skabe en stærk hinde, som beskytter dine tørre læber optimalt. Derfor kan du ikke anvende for eksempel en bodylotion eller håndcreme på læberne i stedet for.



Hvorfor får man tørre læber?

Det er det samme med tørre læber, som det er med tør hud: Tør og flagende hud opstår, fordi hudbarrieren bliver ødelagt og fugten dermed fordamper. Huden på læberne er meget tynd, og de er dermed ekstra udsatte for at blive tørre. Derfor gælder det om at tilføre fugt og skabe en barriere på huden, så væsken ikke kan fordampe yderligere, indtil hudens egen barriere igen er i balance.

Der er forskellige faktorer, som kan skade læbernes hudbarriere og dermed give tørre læber:

  • Du slikker dig på læberne

  • Sol

  • Kulde og lav luftfugtighed

  • Nogle typer medicin, f.eks. mod akne

  • Irritanter som stærke dufte eller smagsstoffer

  • Væskemangel

Vejret og klimaet er en væsentlig faktor. Kulde og tør luft virker udtørrende på vores læber, og derfor oplever mange at få tørre læber om vinteren. Solen virker dog også udtørrende, og derfor er det vigtigt at beskytte læberne, når du er i sommerens sol eller i høj sol på for eksempel en skiferie.

En anden meget hyppig årsag til tørre læber er, at vi slikker os på læberne. vores spyt vasker naturlige fedtstoffer og olier af uden at tilføre fugt. Det kan give kort lindring at slikke på tørre læber, men når spyttet er fordampet, gør det blot situationen værre.

Nogle typer medicin virker udtørrende på huden, det gælder for eksempel kure mod akne. Den udtørrende effekt påvirker også den tynde hud på læberne.

Som det sidste kan væskemangel nævnes. Vores hud har generelt godt af, at vi får nok væske, så vil du passe godt på dine læber, har du endnu en god grund til at drikke rigeligt med vand.



Typiske ingredienser i læbepleje

Læbeplejeprodukter indeholder oftest ingen vand, men består af fedtstof og voks i form af for eksempel mineralske olier (petrolatum og paraffin), bivoks, plantevoks eller syntetisk voks.

Bivoks, lanolin, forskellige olier og petrolatum er ingredienser, som du næsten altid vil finde én eller flere af i en læbepomade. Petrolatum er også kendt som vaseline, og mange er glade for blot at anvende vaseline som læbepleje.

Nogle læbepomader er desuden med økologisk indhold eller for eksempel farve. Her handler det om personlige præferencer.

Læberne på huden har ikke pigmentering, som hjælper med at beskytte mod solens stråler. Derfor anbefaler vi, at du vælger en læbepomade med solfaktor (SPF), når du skal opholde dig i solen eller på skiferie, hvor man også kan blive udsat for stærk sol, selvom det er koldt.

Har du et specifikt ønske om at finde læbepleje, som enten er oliefri eller oliebaseret, kan du kigge på indholdslisten og se, om den er baseret på olie, voks eller andet fedtstof.

Grundlæggende ingredienser:

  • Bivoks (cera alba)

  • Lanolin (naturligt fedtstof som udvindes fra fåreuld)

  • Olie

  • Petrolatum (vaseline)

Øvrige ingredienser:

  • Solfaktor (SPF)

  • Farve


Læbepomade til gravide

Som gravid er det altid en god idé at overveje hvilke hudplejeprodukter, man anvender. Når det kommer til læbepleje, er det særligt mineralske olier, man bør være opmærksom på.

De mineralske olier, som for eksempel petrolatum, kan være et problem i læbepleje, fordi man kan komme til at spise det. Det er ikke et problem i andet hudpleje. Som Forbrugerrådet Tænk forklarer, har EU's videnskabelige komité vurderet, at man kan spise op til 4 læbepomader årligt, hvis man har et dagligt forbrug.

Mineralske olier er ikke et problem i sig selv i det enkelte produkt. Men fordi man kan indtage sin læbepleje gennem munden, kan det bidrage i større grad til den samlede cocktail effekt. Mineralsker olier findes nemlig også i for eksempel emballage til mad.

Det er helt op til dig at vurdere, hvad du har det bedst med, og måske skal du tage dit forbrugs størrelse i betragtning. Vil du helt undgå mineralske olier i din læbepleje, kan du gå efter produkter certificeret med ECOCERT, BDIH eller Natrue. Du kan også tjekke appen Kemiluppen, hvor læbepomader med A-kolben er fri for mineralske olier.

Læs vores guide til hudpleje til gravide her.



Kan læberne blive afhængig af læbepomade?

Til det spørgsmål kan vi svare klart nej. Læberne bliver ikke afhængige.

Nogle er nervøse for at bruge læbepomade, fordi de er bekymrede for, at det kan skabe en ond cirkel, hvor læbernes tørhed forværres, fordi huden bliver afhængig af at blive smurt. Sådan hænger det heldigvis ikke sammen.

Der kan være tale om, at man kommer til at slikke sin læbepleje af, hvilket i sig selv virker udtørrende, fordi vores spyt udtørrer huden. Derfor påfører man mere læbecreme, som så slikkes af - og heri opstår den egentlige onde cirkel.

Har du en følelse af at være afhængig af læbepomade, bør du øve dig i at lade dine læber værre. Påfør en god læbepomade og undgå at slikke på dem, bide i dem eller pille ved dem. Efter noget tid vil huden restituere og genopbygge sin naturlige barriere med hjælp fra læbeplejens beskyttende hinde.