Fiskeolie og omega 3

Fiskeolie og omega-3

Fiskeolie er en rig kilde til omega-3 fedtsyrer, som har en essentiel funktion i kroppen. Omega-3 findes primært i fødevarer som fisk og skaldyr. Spiser du ikke fisk i de anbefalede mængder, kan det være gavnligt at supplere kosten med et kosttilskud, der indeholder omega-3. Der findes forskellige former for fiskeolie, såsom kapsler, flydende fiskeolie og gummies, der kan tygges. Flere af varianterne er tilsat smag for at undgå fiskesmag og "fiskebøvser" og dermed lette indtagelsen.



Hvad er omega-3 fedtsyrer?

Omega-3 fedtsyrer er flerumættede fedtsyrer, som er essentielle for kroppen, hvilket betyder, at de ikke produceres internt i kroppen, men skal tilføres via kosten. Omega-3 består af langkædede fedtsyrer, hvor de vigtigste er EPA, DHA og ALA.



EPA

EPA (eikosapentaensyre) har betydning for vores kognitive funktioner og bidrager til at sænke triglycerid i blodet. EPA hjælper med at vedligeholde et normalt blodtryk og kan desuden have gavnlige virkninger på inflammation i kroppen og på immunsystemet. EPA findes primært i fede fisk som laks, sardiner, makrel og ansjoser.



DHA

DHA (dokosaheksaensyre) har betydning for hjernens struktur og hjerte- og karsundhed ved at reducere triglycerid i kroppen. DHA har, ligesom EPA, virkning på inflammation i kroppen og på vores immunsystem. DHA har en afgørende betydning for øjets nethinde og tilstrækkeligt indtag er vigtigt under graviditet og amning, for at sikre en sund synsudvikling hos nyfødte børn. DHA findes primært i fede fisk som laks, sardiner, makrel og ansjoser.



ALA

ALA (alfa-linolensyre) er en vegetabilsk kilde til omega-3 fedtsyrer. Kroppen kan omdanne ALA til DHA og EPA - dog er omdannelsen i sig selv ineffektiv, men et forstadie til de gavnlige fedtsyrer. ALA kan bidrage til at understøtte et normalt kolesterolniveau. ALA findes primært i olier fra rapsolie, hørfrøolie, valnødder, sojaolie, samt hørfrø, chiafrø, valnødder og sojabønner. Spiser du ikke fisk, kan du derfor have ekstra fokus på disse fødevarer.



Hvad er fiskeolie godt for?

Fisk er hovedkilde til omega-3 fedtsyrer. Når du spiser fisk eller fiskeolie, mindsker du risikoen for hjerte-kar-sygdomme, og dette er en af begrundelserne for, at Fødevarestyrelsen har denne anbefaling i deres kostråd.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser 350 gram fisk om ugen, hvoraf de 200 gram er fede fisk. Sild, makrel og ørred er eksempler på fede fisk. Tænk fiskepålæg ind i din kost til frokost, og varier imellem de forskellige typer af fisk. Er du gravid, må du gerne spise fisk, men vær opmærksom på at undgå fisk som fx tun og helleflynder. På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan du læse meget mere om anbefalinger af fisk til gravide og ammende.



Fiskeolie som kosttilskud

Der findes et bredt udvalg af producenter af kosttilskud med fiskeolie, og kosttilskuddene fremstilles typisk af fede fisk.

Der stilles en række krav fra EU til producenterne af fiskeolie: Fx skal kvaliteten af fisk, der bruges til olien, være egnet til menneskeføde og opbevares på køl. Fiskeolien gennemgår en række oprensningstrin, for at fjerne urenheder som kviksølv, dioxiner og frie fedtsyrer.

Der laves oxidationsmålinger, også kaldet TOTOX-målinger, på fiskeolien. Denne måleenhed bruges til at vurdere kvaliteten af fiskeolien. Det er vigtigt, at TOTOX-tallet er så lavt som muligt, da dette sikrer en mere stabil fiskeolie. TOTOX-værdien er et kvalitetsparameter, og denne værdi kan ofte findes på de forskellige producenters hjemmeside.



Vegansk omega-3

Der findes vegetabilske alternativer til traditionel fiskeolie, som typisk udvindes af fisk. Fiskeolien fremstilles ud fra alger, som er en god kilde til EPA og DHA. Der kan være gode fordele i at vælge vegansk fiskeolie fremfor traditionel. Fremstillingen er bæredygtig, da man mindsker belastningen på fiskebestanden og undgår forurenende stoffer som tungmetaller (fx kviksølv, dioxiner og PCB'er). Havalger, der bruges til veganske kosttilskud, dyrkes i store tanke under kontrollerede forhold.



Omega-6 og omega-9

Omega-6 og omega-9 er typer af fedtsyrer, der spiller forskellige roller i kroppen sammen med omega-3 fedtsyrer.  Omega-6 hjælper med at regulere inflammation, immunrespons og blodtryk. Omega-9 bidrager til at sænke det dårlige LDL-kolesterol og forbedre det gode HDL-kolesterol. En sund og varieret kost er vigtig for at få en afbalanceret indtagelse af disse fedtstoffer.

Generelt spiser vi flere omega-6 fedtsyrer end anbefalet i Danmark, imens vores indtagelse af omega-9 er tilstrækkelig eller endda højere end anbefalet. En god huskeregel er at spise mindre fedt fra dyreriget og erstatte det med fedt fra planteriget og fisk.

Omega-6 er ligesom omega-3 livsvigtigt, da kroppen ikke selv kan fremstille disse fedtsyrer. Generelt anbefales det, at der er en passende balance imellem indtaget af omega-3 og omega-6. Dette betyder, at for hver del omega-3 bør man indtage mellem 4-10 dele omega-6. Omega-6 findes i fødevarer som solsikkeolie, majsolie, hampfrøolie, nødder, frø og sojaolie.

Fedtsyren omega-9 er derimod ikke essentiel, da kroppen selv kan producere den i tilstrækkelige mængder. Omega-9 findes i olivenolie, avocado, frø, nødder og rapsolie.



Fiskeolie til børn

Kosttilskud med fiskeolie til børn kan være et supplement til kosten. Fedtsyrerne EPA og DHA er afgørende for børns vækst og især hjernens og øjnenes udvikling. Fiskeolie til børn findes som gummies, kapsler eller tyggetabletter (geletabletter) samt i flydende form. Flere kosttilskuddene er tilsat smag som fx jordbær eller citrus, for at fiskeolien er nemmere at indtage.



Fiskeolie til gravide

Til gravide, der ikke spiser fisk, kan et kosttilskud med fiskeolie være et supplement til en varieret kost. Omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA spiller en vigtig rolle i fosterets udvikling. Især DHA er vigtig for fostrets øjne og hjerne. Der findes fiskeoliekapsler, som er udviklet specielt til gravide, hvor koncentrationen af DHA er højere sammenlignet med EPA.

Er du på udkig efter øvrige kosttilskud til din graviditet, kan du med fordel gå på opdagelse i vores udvalg af vitaminer og mineraler til gravide her.