Kollagen (eller collagen) er et vigtigt protein og udgør en stor del af vores bindevæv. Kollagen findes overalt i kroppen; i vores led, brusk, sener, muskler og i huden. Proteinet er fundamentalt og en byggesten med vigtige funktioner i vores krop.
Hvad er kollagen godt for?
Kollagen har mange forskellige funktioner i kroppen. Kollagen fungerer som en strukturel støtte, hvor funktionen er at holde sammen på væv og organer i hele kroppen. Kollagenfibre er meget træk- og vridfaste. Styrken kommer af, at kollagenfibrene er bygget op som et flettet "tov" af tynde fibriller af kollagenproteiner. Kollagen udgør en stor del af hudens bindevæv. En tilstrækkelig mængde af kollagen i huden kan bidrage til at reducere rynker, "kragetæer" og tegn på aldring. Med alderen falder kollagenproduktionen, og årsagen til dette kan blandt andet være hormonelle ændringer, nedsat fibroblastaktivitet og udsættelse for UV-stråler. Med alderen kan effektiviteten af vores fordøjelsessystem og evnen til at optage næringsstoffer ligeledes falde. Næringsstoffer som C-vitamin, zink og aminosyrer spiller en nødvendig rolle i kollagensyntesen.
Kollagen i fødevarer
Kollagen findes primært i animalske fødevarer. I kosten finder du kollagen i bouillon, der er kogt på dyreknogler som fx fiskeben, kyllingeskind og brusk samt okseben. Gelatine er kogt kollagen og bruges som fortykningsmiddel i fx desserter og gele. Gelatine bruges også i fremstilling af slik, og her er det ofte vingummi, det bruges til. Æggehvider indeholder aminosyren prolin, der er nødvendig i kollagensyntesen. Andre fødevarer, der er vigtige for kollagensyntesen, er mad rigt på C-vitamin, kobber og svovlholdige fødevarer. Fødevarer der indeholder C-vitamin, er fx citrusfrugter, jordbær, kiwi, peberfrugter og grønkål. Kobber findes i fødevarer som skaldyr, nødder, fuldkornsprodukter og indmad. Broccoli, kål, hvidløg og løg er gode kilder til svovlholdige fødevarer.
Kollagen i kosttilskud
Kollagen findes som både pulver, tabletter, brusetabletter og gummies, der nemt kan tygges. Kollagen fremstilles enten fra køer, grise eller maritime kilder. I få tilfælde er det dog også muligt at finde veganske kollagentilskud, såsom Collagen-Boost fra Naturdrogeriet, der er lavet ud fra ris- og ærteprotein. Kollagen som kosttilskud er populært, men der findes ikke entydige resultater fra videnskabelige forsøg, når det kommer til at dokumentere effekt af kollagen som kosttilskud. Med tiden bliver vi forhåbentlig klogere i forhold til en af kroppens vigtigste byggesten, kollagen. De fleste kollagenprodukter er hydrolyseret, som betyder at aminosyreproteiner er spaltet i mindre kæder og letter optagelsen af kollagen i kroppen. De spaltede kæder kaldes også peptider. Der er ikke et fastlagt referenceindtag af kollagen, som man ser ved vitaminer og mineraler, og derfor har vi fra sundhedsmyndighederne ikke nogen vejledende dosering af kollagen. Vi anbefaler at følge den dosis, den valgte kollagenproducent anbefaler. Kollagenprodukter er ofte tilsat vitaminer eller mineraler. Du finder fx kollagenprodukter tilsat C-vitamin, der bidrager til optagelsen af kollagen, eller biotin og zink, der hjælper med vedligeholdelsen af normal hud og hår. Der findes også tabletter, som er lavet specielt til leddene. Her tilsættes boswellia, der bidrager til normal funktion af leddene. Hvad du skal vælge, er en smagssag: Vælg ud fra dine behov, og hvad du synes giver mening for dig. For at få mest muligt ud af dit kollagenpulver, tabletter eller gummies, er det vigtigt, at du følger vejledningen på produktet. Det kan tage flere uger, før man ser de fulde fordele.
Kollagenpulver kan røres i varme og kolde drikke. Det er eksempelvis populært i morgenkaffen og giver for mange en nem rutine. Der findes opskrifter på smoothies, hvor kollagenpulver indgår som en ingrediens. Kollagenpulver findes både i smagsneutrale udgaver og versioner med tilsat smag, såsom hindbær. Se fx udvalget af kollagenpulver fra Vild Nord eller Puori her på siden.
Tabletter er en god løsning for dig, som ønsker et produkt uden smag, der blot skal sluges med et glas vand.
Gummies smager godt og er nemme at tygge. De findes som tyggebjørne med frisk smag af frugt.
Der er ikke bestemte tider på døgnet, hvor der er fordele i at tage kollagen. Du kan derfor tage dit kollagentilskud, når det passer ind i din rytme.
Læs mere
Hvad er kollagen?
Kollagen (eller collagen) er et vigtigt protein og udgør en stor del af vores bindevæv. Kollagen findes overalt i kroppen; i vores led, brusk, sener, muskler og i huden. Proteinet er fundamentalt og en byggesten med vigtige funktioner i vores krop.
Hvad er kollagen godt for?
Kollagen har mange forskellige funktioner i kroppen. Kollagen fungerer som en strukturel støtte, hvor funktionen er at holde sammen på væv og organer i hele kroppen. Kollagenfibre er meget træk- og vridfaste. Styrken kommer af, at kollagenfibrene er bygget op som et flettet "tov" af tynde fibriller af kollagenproteiner. Kollagen udgør en stor del af hudens bindevæv. En tilstrækkelig mængde af kollagen i huden kan bidrage til at reducere rynker, "kragetæer" og tegn på aldring. Med alderen falder kollagenproduktionen, og årsagen til dette kan blandt andet være hormonelle ændringer, nedsat fibroblastaktivitet og udsættelse for UV-stråler. Med alderen kan effektiviteten af vores fordøjelsessystem og evnen til at optage næringsstoffer ligeledes falde. Næringsstoffer som C-vitamin, zink og aminosyrer spiller en nødvendig rolle i kollagensyntesen.
Kollagen i fødevarer
Kollagen findes primært i animalske fødevarer. I kosten finder du kollagen i bouillon, der er kogt på dyreknogler som fx fiskeben, kyllingeskind og brusk samt okseben. Gelatine er kogt kollagen og bruges som fortykningsmiddel i fx desserter og gele. Gelatine bruges også i fremstilling af slik, og her er det ofte vingummi, det bruges til. Æggehvider indeholder aminosyren prolin, der er nødvendig i kollagensyntesen. Andre fødevarer, der er vigtige for kollagensyntesen, er mad rigt på C-vitamin, kobber og svovlholdige fødevarer. Fødevarer der indeholder C-vitamin, er fx citrusfrugter, jordbær, kiwi, peberfrugter og grønkål. Kobber findes i fødevarer som skaldyr, nødder, fuldkornsprodukter og indmad. Broccoli, kål, hvidløg og løg er gode kilder til svovlholdige fødevarer.
Kollagen i kosttilskud
Kollagen findes som både pulver, tabletter, brusetabletter og gummies, der nemt kan tygges. Kollagen fremstilles enten fra køer, grise eller maritime kilder. I få tilfælde er det dog også muligt at finde veganske kollagentilskud, såsom Collagen-Boost fra Naturdrogeriet, der er lavet ud fra ris- og ærteprotein. Kollagen som kosttilskud er populært, men der findes ikke entydige resultater fra videnskabelige forsøg, når det kommer til at dokumentere effekt af kollagen som kosttilskud. Med tiden bliver vi forhåbentlig klogere i forhold til en af kroppens vigtigste byggesten, kollagen. De fleste kollagenprodukter er hydrolyseret, som betyder at aminosyreproteiner er spaltet i mindre kæder og letter optagelsen af kollagen i kroppen. De spaltede kæder kaldes også peptider. Der er ikke et fastlagt referenceindtag af kollagen, som man ser ved vitaminer og mineraler, og derfor har vi fra sundhedsmyndighederne ikke nogen vejledende dosering af kollagen. Vi anbefaler at følge den dosis, den valgte kollagenproducent anbefaler. Kollagenprodukter er ofte tilsat vitaminer eller mineraler. Du finder fx kollagenprodukter tilsat C-vitamin, der bidrager til optagelsen af kollagen, eller biotin og zink, der hjælper med vedligeholdelsen af normal hud og hår. Der findes også tabletter, som er lavet specielt til leddene. Her tilsættes boswellia, der bidrager til normal funktion af leddene. Hvad du skal vælge, er en smagssag: Vælg ud fra dine behov, og hvad du synes giver mening for dig. For at få mest muligt ud af dit kollagenpulver, tabletter eller gummies, er det vigtigt, at du følger vejledningen på produktet. Det kan tage flere uger, før man ser de fulde fordele.
Kollagenpulver kan røres i varme og kolde drikke. Det er eksempelvis populært i morgenkaffen og giver for mange en nem rutine. Der findes opskrifter på smoothies, hvor kollagenpulver indgår som en ingrediens. Kollagenpulver findes både i smagsneutrale udgaver og versioner med tilsat smag, såsom hindbær. Se fx udvalget af kollagenpulver fra Vild Nord eller Puori her på siden.
Tabletter er en god løsning for dig, som ønsker et produkt uden smag, der blot skal sluges med et glas vand.
Gummies smager godt og er nemme at tygge. De findes som tyggebjørne med frisk smag af frugt.
Der er ikke bestemte tider på døgnet, hvor der er fordele i at tage kollagen. Du kan derfor tage dit kollagentilskud, når det passer ind i din rytme.
Læs mere
Kollagen
Hvad er kollagen?
Kollagen (eller collagen) er et vigtigt protein og udgør en stor del af vores bindevæv. Kollagen findes overalt i kroppen; i vores led, brusk, sener, muskler og i huden. Proteinet er fundamentalt og en byggesten med vigtige funktioner i vores krop.
Hvad er kollagen godt for?
Kollagen har mange forskellige funktioner i kroppen. Kollagen fungerer som en strukturel støtte, hvor funktionen er at holde sammen på væv og organer i hele kroppen. Kollagenfibre er meget træk- og vridfaste. Styrken kommer af, at kollagenfibrene er bygget op som et flettet "tov" af tynde fibriller af kollagenproteiner. Kollagen udgør en stor del af hudens bindevæv. En tilstrækkelig mængde af kollagen i huden kan bidrage til at reducere rynker, "kragetæer" og tegn på aldring. Med alderen falder kollagenproduktionen, og årsagen til dette kan blandt andet være hormonelle ændringer, nedsat fibroblastaktivitet og udsættelse for UV-stråler. Med alderen kan effektiviteten af vores fordøjelsessystem og evnen til at optage næringsstoffer ligeledes falde. Næringsstoffer som C-vitamin, zink og aminosyrer spiller en nødvendig rolle i kollagensyntesen.
Kollagen i fødevarer
Kollagen findes primært i animalske fødevarer. I kosten finder du kollagen i bouillon, der er kogt på dyreknogler som fx fiskeben, kyllingeskind og brusk samt okseben. Gelatine er kogt kollagen og bruges som fortykningsmiddel i fx desserter og gele. Gelatine bruges også i fremstilling af slik, og her er det ofte vingummi, det bruges til. Æggehvider indeholder aminosyren prolin, der er nødvendig i kollagensyntesen. Andre fødevarer, der er vigtige for kollagensyntesen, er mad rigt på C-vitamin, kobber og svovlholdige fødevarer. Fødevarer der indeholder C-vitamin, er fx citrusfrugter, jordbær, kiwi, peberfrugter og grønkål. Kobber findes i fødevarer som skaldyr, nødder, fuldkornsprodukter og indmad. Broccoli, kål, hvidløg og løg er gode kilder til svovlholdige fødevarer.
Kollagen i kosttilskud
Kollagen findes som både pulver, tabletter, brusetabletter og gummies, der nemt kan tygges. Kollagen fremstilles enten fra køer, grise eller maritime kilder. I få tilfælde er det dog også muligt at finde veganske kollagentilskud, såsom Collagen-Boost fra Naturdrogeriet, der er lavet ud fra ris- og ærteprotein. Kollagen som kosttilskud er populært, men der findes ikke entydige resultater fra videnskabelige forsøg, når det kommer til at dokumentere effekt af kollagen som kosttilskud. Med tiden bliver vi forhåbentlig klogere i forhold til en af kroppens vigtigste byggesten, kollagen. De fleste kollagenprodukter er hydrolyseret, som betyder at aminosyreproteiner er spaltet i mindre kæder og letter optagelsen af kollagen i kroppen. De spaltede kæder kaldes også peptider. Der er ikke et fastlagt referenceindtag af kollagen, som man ser ved vitaminer og mineraler, og derfor har vi fra sundhedsmyndighederne ikke nogen vejledende dosering af kollagen. Vi anbefaler at følge den dosis, den valgte kollagenproducent anbefaler. Kollagenprodukter er ofte tilsat vitaminer eller mineraler. Du finder fx kollagenprodukter tilsat C-vitamin, der bidrager til optagelsen af kollagen, eller biotin og zink, der hjælper med vedligeholdelsen af normal hud og hår. Der findes også tabletter, som er lavet specielt til leddene. Her tilsættes boswellia, der bidrager til normal funktion af leddene. Hvad du skal vælge, er en smagssag: Vælg ud fra dine behov, og hvad du synes giver mening for dig. For at få mest muligt ud af dit kollagenpulver, tabletter eller gummies, er det vigtigt, at du følger vejledningen på produktet. Det kan tage flere uger, før man ser de fulde fordele.
Kollagenpulver kan røres i varme og kolde drikke. Det er eksempelvis populært i morgenkaffen og giver for mange en nem rutine. Der findes opskrifter på smoothies, hvor kollagenpulver indgår som en ingrediens. Kollagenpulver findes både i smagsneutrale udgaver og versioner med tilsat smag, såsom hindbær. Se fx udvalget af kollagenpulver fra Vild Nord eller Puori her på siden.
Tabletter er en god løsning for dig, som ønsker et produkt uden smag, der blot skal sluges med et glas vand.
Gummies smager godt og er nemme at tygge. De findes som tyggebjørne med frisk smag af frugt.
Der er ikke bestemte tider på døgnet, hvor der er fordele i at tage kollagen. Du kan derfor tage dit kollagentilskud, når det passer ind i din rytme.